Francescos algodling får stopp på algblomningen

Sommar, sol och algblomning. Tyvärr inte ett ovanligt fenomen. Francesco Gentili utvecklar ett sätt att motverka övergödningen av våra vatten som samtidigt renar luften från föroreningar och producerar biomassa som kan användas till bland annat drivmedel.

Agronomen Francesco Gentili forskar om hur man ska odla mikroalger i stor skala, alger som ska kunna leva av det som vi annars förorenar naturen med – avloppsvatten och koldioxid från rökgaser.

– Vi måste stänga kretsloppen. Vi måste återvinna så mycket som möjligt. Föroreningar måste ses som resurser. Idag spolar vi ut kväve och fosfor i haven och det är förknippat med många och stora problem.

Algodlingen ska slå tre flugor i en smäll: minska utsläppen av koldioxid, rena avloppsvatten och producera biomassa.

– Alger växer snabbare än landväxter, upp till 100 ton/år per hektar i torrvikt. De är överlägsna landväxter och de kan odlas på mark som inte är lönsam för till exempel matväxter.

I fyra år har Francesco utvecklat en pilotanläggning vid ett stort kraftvärmeverk i Umeå. Rökgaserna från kraftvärmeverket leds genom avloppsvatten i fyra odlingsbassänger. Algerna får värme och koldioxid från gaserna och från avloppsvattnet tar de kväve och fosfor. Algerna filtreras och sedimenteras ur vätskan och kan sedan förvandlas, beroende på typ av alg.

– Vi framställa olika saker. Alger med mycket fett lämpar sig för till exempel biodiesel. Proteinrika alger kan användas till djurfoder. Det finns mycket att utveckla, mer och mer kommer, för det är fortfarande ett ganska omoget område.

Se Francesco själv berätta om sin forskning och visioner i en inspelning av UR Samtiden->

Artikeln publicerades ursprungligen i RESURS och författare är Olof Bergvall.

Algpiloten samarbetar med bland annat Umeå Energi, som även är en av Cleantech Kvarkens samarbetspartners.

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt