Visste du att man kan göra biogas av alger?

BioFuel Region fick en pratstund med Andreas Willfors som är forskare på Novia i Vasa, Finland och en av forskarna i projektet TransAlgae som ska hitta nya lösningar för förnybar energi och produkter från alger. Han berättade mer om hur alger kan bli biogas.

Biogas är en blandning av främst metan och koldioxid och processen kallas för rötning. Han berättar att de alger som används är både små mikroalger som har odlats i avloppsvatten i Umeå och stora makroalger som har vuxit vilt längs kusten utanför Bodö i Norge.

Varför är det bra att göra biogas av alger? Andreas förklarar att efterfrågan på förnybara bränslen ökar och därmed behovet av lämpliga råvaror att göra biogasen av, så kallat substrat. Alger växer snabbt, kan odlas i smutsiga vatten och konkurrerar inte med odlingsmark, vilket är nödvändigt för hållbarheten och att själva tekniken med rötning idag är välbeprövad och passar för material med hög vattenhalt, som alger. Men det är trots allt en biologisk process med många mekanismer, så att förutspå produktionen av biogas är inte så lätt. Biogasproduktionen kan påverkas av till exempel algernas odlingsförhållanden.

-Jag tror att genom att odla alger här uppe i norr så kan vi stärka den cirkulära bioekonomin i regionen utan att konkurrera med skogen eller jordbruket. Istället kan man se algerna som ett komplement, säger Andreas.

Läs hela nyheten hos biofuelregion.se

På bild: Andreas Willfors och Francesco Gentili diskuterar försöken med biogas i Finland.

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt