Råd och stöd under Corona-pandemin

Osäkerheten är stor till följd av Corona och Covid-19 och situationen är ansträngd för många företag. Av den anledningen har North Sweden Cleantech samlat värdefulla tips för att kunna stötta och hjälpa små och medelstora företag i regionen. Se listan nedan, indelad i kategorierna Finansiellt stöd och Rådgivning och stöd.

Vi uppmanar företag att ta kontakt med sina respektive branschorganisationer eller andra näringslivsstödjande organisationer för att se vilket stöd de kan erbjuda utöver nedanstående.

Finansiellt stöd:

Region Västerbotten:
Region Västerbotten avsätter 25 miljoner för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av Corona-pandemin. Det är en ny stödform för att hjälpa företag med max nio anställda som drabbats extra hårt att genomföra omställningsinsatser som krävs för att bemöta krisen. Denna tillfälliga stödform som är sökbar tom 2020-09-30.
Läs mer här!

Almi:
Almi erbjuder ekonomiska råd och har lanserat möjligheten till Brygglån, riktat till bärkraftiga små och medelstora företag samt startups i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av Coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.
Läs mer här!

Vinnova:
Vinnova gör en ny satsning på innovationer i spåren av coronakrisen. Finansieringserbjudandet vänder sig till projektinitiativ som har potential att genom innovation stötta samhället i en utmanande tid. Bedömning av projekten kommer göras en gång i månaden.
Läs mer här!

Rådgivning och stöd:

Skellefteå kommun:
Företagshjälpen är ett initiativ där Skellefteå Kommun är involverad tillsammans med bland annat North Sweden Cleantechs partnerorganisation Skellefteå Science City är en av initiativtagarna. Företagshjälpen syftar till att svara på vanliga och ovanliga frågor från näringslivet i stundande kris.
Läs mer här!

Skellefteå kommun har samlat information på sin hemsida här

Örnsköldsviks kommun:
Örnsköldsviks kommun har startat Företagsakuten, en kostnadsfri tjänst där du som är företagare snabbt kan få rådgivning och stöd för att minska de ekonomiska konsekvenserna till följd av Corona-epidemin. Hos Företagsakuten kan du få hjälp med frågor om bland annat korttidspermitteringar, varsel och likviditetsproblem. Rådgivningen får du av lokala företagsrådgivare som anslutit sig till Företagsakutens konsultbank.
Läs mer här!

Företagslotsen är en kostnadsfri service till företagare i Örnsköldsvik. Hos Företagslotsen kan du få hjälp i ärenden som rör tillstånd och regler samt värdefulla kontakter med kommunen. De hjälper även till med kontakter till företagsstöd och nätverk.
Läs mer här!

Inkubatorn Bizmaker erbjuder Omställningsakuten, en plattform där de i samarbete med Västernorrlands kommuner erbjuder till åtta timmar kostnadsfri affärscoachning till alla företagare i länet som vill och kan förnya sin affärsmodell.
Läs mer här!

Umeå Kommun:
Umeå kommun har även de etablerat Företagsakuten där de erbjuder löpande digital rådgivning till företag för att minska de ekonomiska konsekvenserna av det nya coronaviruset. Den är ett samarbete mellan Umeå kommun, Företagarna i Umeå och flera lokala företagsrådgivare.
Läs mer här!

Vilhelmina Kommun:
Vilhelmina Kommun har etablerat Företagslinjen dit man kan vända sig med sina frågor angående Corona. Stöd, råd och funderingar via telefon eller mail. Vilhelmina kommun anordnar även varje onsdag de aktuella frågorna över en företagsfrukost som fokuserar på att diskutera de nationella direktiven angående Covid-19 för att omsätta dem till praktiska förändringar i lokala verksamheter.
Läs mer här!

Mer information från regionens kommuner:
Bjurholm Kommun
Robertsfors Kommun
Nordmaling Kommun
Vindeln Kommun
Vännäs Kommun
Storuman Kommun                      
Sorsele Kommun
Malå Kommun
Lycksele Kommun
Åsele Kommun
Dorotea Kommun

Fler värdefulla länkar:
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbsida med information från mer än 45 myndigheter. Nu har de samlat en lista över de tillfälliga ändringarna i Sveriges lagar och regler som följd av pandemin. 
Läs mer här!
På tillväxtverket.se hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. 
På Försäkringskassans hemsida finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period.
På Skatteverkets hemsida finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset. 
På Livsmedelsverkets hemsida finns allmän information om Corona, covid-19.
På regeringen.se kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset.


Hör gärna av er med synpunkter om vad vi kan bidra med och hjälpa till med.
Projektledare North Sweden Cleantech Peter Hedman: peter.hedman@regionakademien.se

Ta hand om er!

Top

Boka ett besök

OBS:
Varmt välkommen på besök! Besökare står för alla kostnader i samband med besöket, inklusive flyg, boende, måltider, översättningar etc.

 • 1. Välj ett av dina huvudsakliga mål med besöket.

 • 2. Beskriv syftet med besöket ytterligare

 • 3. Fokusområde/områden för besöket?

 • 4. Förklara dina fokusområden

 • 5. Är du intresserad av att träffa företag? Om så är fallet, vilken typ av företag?

 • 6. Speciella önskemål

 • 7. Föredragna datum

 • 8. Förväntat antal deltagare

 • 9. Deltagarlista

  Deltagare #1

 • Kontaktuppgifter för arrangören för din räkning

 • Namn

 • E-post

 • Meddelande

Kontakt