Skellefteå

• En stad känd för sina kreativa näringar.
• Ägare till en av Sveriges största energileverantörer med 4100 GWh förnybar energi.
• Lokala aktören Boliden som återvinner 120 000 ton elektronikskrot varje år, vilket gör staden störst i världen inom sitt område.

Skellefteå

Skellefteå är Sveriges största kustkommun och en utomordentlig plats för att utveckla nya idéer och förverkliga drömmar. Befolkningen i kommunen är idag ca 72 000 men målet är att nå 80.000 år 2030.

En stad av uppfinningsrikedom och kreativitet

Skellefteå har en djupt rotad kultur av kreativitet, entreprenörskap och jämlikhet, vi skapar tid och utrymme att växa genom den viktigaste resursen av alla: idéer - våra egna och varandras.

Staden har blivit känd för sina kreativa näringar. Det finns många specialiserade företag inom denna sektor där många jobbar med globala företag som Toyota, Coca Cola, Adidas, Disney, och Vodafone med fler.

Vissa av företagen har också vunnit globala utmärkelser för sitt arbete. Den traditionella kultursektorn är också stark, speciellt musikscenen, men Skellefteå är också hemmet för den regionala teatern. Många av de mest kända författarna i Sverige kommer från detta område och under 2017 påbörjades bygget av ett nytt kulturhus med hotell.

Utbildning

Skellefteå campus är Luleå tekniska universitets forskningscentrum för träteknik, som specialiserat sig på träfysik och industriellt bostadsbyggande.

Andra viktiga forskningsområden inkluderar högspänningsenergi, distribuerade datorsystem, samt spelutveckling och animation.

11,4 procent av befolkningen har någon form av universitetsutbildning, och många har deltagit i yrkesskolor som är relevanta för industrin.

Industri

Stadens industriella drivkraft, har länge varit inom den naturliga sektorn med resurser som mineraler, trä och vattenkraft. Många stora innovationer har vuxit från att leverera och ge service åt dessa sektorer. Kreativitet i samband med att lösa problem åt dessa sektorer har skapat många produkter och tjänster i världsklass. Det har även spridit sig till andra sektorer, såsom IT och spelutveckling.

Inom de gröna näringarna har Skellefteå blivit världsledande inom träbyggande, såsom flervåningsbostäder, träbroar och så vidare. Trä har också lett till en kompetens inom bioenergi, som inte kan hitta sin motsvarighet i många andra regioner. Martinsons i Skellefteå är Sveriges största, privatägda sågverk med en årlig produktion på 410 000 m3. De är världsledande inom tekniken med korslimmat trä (KL-trä) och producerar 60 000 m3 limträ. De har en särskild division för byggande av hus med hjälp av sin egen teknik.

Regionen är även känd för sin gruvdrift. Boliden är ett stort gruvbolag som ursprungligen hittade guld och andra mineraler i området, och från att ha varit en stor källa till föroreningar så är de idag världens mest miljövänliga smältverk. Företaget har också anammat tänket med en cirkulär ekonomi, bland annat genom Boliden-Rönnskär, världens största smältverk för elektronikskrot som mottar cirka 120 000 ton skrot per år. Boliden kallar detta "City Mining".

Infrastruktur

Skellefteå har en stor hamn med en årlig kapacitet på 400.000 ton. Trä och metall levereras ut, medan elektronikskrot kommer in. Hamnen är ansluten till huvudstammen och järnvägslinjen som också passerar genom kommunen, samt en stor europeisk motorväg (E4) som passerar genom staden. Det finns även en stor landsväg som går till Norge och Atlantens hamnar.

Staden har en flygplats med flera dagliga flyg till Stockholm och kan även erbjuda charterflyg till många utländska destinationer.

Kommunen har ett väl utbyggt bredbandsnät med hög prestanda. Nästan alla i kommunen nås av bredband och omkring 80 procent har tillgång till 1 000 Mbit/s.

Kommunen är ägare till en av de största energileverantörena i Sverige, Skellefteå Kraft, där nästan all energi kommer från vattenkraft med helägda dammar, och har därför en mycket pålitlig strömförsörjning. Den årliga produktionen av el är mer än 4100 GWh varav fjärrvärme 680 GWh, de har också en produktion av 68 000 ton pellets. Deras största CHP anläggning - kraftvärme - genererar 260 GWh fjärrvärme och 170 GWh el. Skellefteå Kraft är även operatör för en av de största landbaserade vindkraftparkerna i landet.

En härlig stad att bo, arbeta och leva i

Skellefteå är en stad präglad av kontraster. Storstadslivets alla aktiviteter och evenemang kombinerat med små, mysiga byar, orörd vildmark och långa sandstränder. Här frodas basindustrin inom trävirke och gruvsektorn och det finns en framgångsrik tillverkningsindustri, men också en växande skara företag inom IT, Internet och kommunikation.

Länkar

Media

Top

Boka ett besök

OBS:
Varmt välkommen på besök! Besökare står för alla kostnader i samband med besöket, inklusive flyg, boende, måltider, översättningar etc.

  • 1. Välj ett av dina huvudsakliga mål med besöket.

  • 3. Fokusområde/områden för besöket?

  • 9. Deltagarlista

    Deltagare #1

  • Kontaktuppgifter för arrangören för din räkning

Kontakt