Cirkulär bygghandel ska starta i Umeå

En nystartad ekonomisk förening med 19 olika företag ska tillsammans med Umeå kommun starta en cirkulär bygghandel i Umeå. Bygghandeln som öppnar i höst kommer ta emot och sälja kvalitetsbedömda bygg- och anläggningsvaror till både privatpersoner och företag. 

– Byggbranschen står för 20 procent av koldioxidutsläppen i Sverige och den genererar stora mängder avfall. Att vi tillsammans skapar en verksamhet som samlar in byggmaterial, både nytt och återvunnet, och säljer det igen kommer att bli ett viktigt bidrag för att minska mängden avfall och minska mängden koldioxidutsläpp i kommunen, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott, Umeå kommun.

Den nybildade ABC Umeå ekonomisk förening har till syfte att bygga förmåga och kunskap för ökat cirkulärt byggande. Föreningen kommer i ett första skede fokusera på att bygga upp den cirkulära bygghandeln, som ska ta emot och sälja kvalitetsbedömda bygg- och anläggningsvaror till privatpersoner och företag.  Bygghandeln som utvecklas i samarbete med Umeå kommun, beräknas öppna hösten 2024.

– Förväntningarna från våra kunder att minska utsläppen och att öka återbruket stiger hela tiden. Vi gör i dag det vi kan för att återanvända byggmaterial, men vi behöver växla upp och göra det i större skala. Genom att bilda ABC Umeå ekonomisk förening och att samarbeta med Umeå kommun kan vi gå från ord till handling, säger Pelle Kriström, VD Contractor, som är ett av de medverkande företagen.

Han får medhåll av Roger Granberg, Fastighetschef Balticgruppen.

– I arbetet med att nå klimatneutralitet är ABC Umeå en viktig pusselbit. Genom att gå samman med andra aktörer kan vi hitta en systematik och arbetsprocesser för ökat cirkulärt byggande, säger Roger Granberg.

Målsättning och medlemmar

Målsättningen för den ekonomiska föreningen är att:

  • I enlighet med Umeå klimatfärdplan minska klimatpåverkan och säkerställa mätbara resultat. 
  • Minska resursanvändningen av nyproducerade produkter och material, och öka användningen av återbrukade produkter och material  
  • Skapa utveckling av cirkulära byggprocesser för medlemmarna och övriga intressenter. 

I den ekonomiska föreningen går tolv företag in som medlemmar:Balticgruppen, Beijer Byggmaterial, Contractor, Fort-Knox, Länsförsäkringar Västerbotten, Magnolia, Martinssons, Nordmark & Nordmark, OF Bygg, Ragnsells, Selbergs Entreprenad och VNB Byggproduktion.

Dessutom går sju företag in som partners: AB Bostaden, Handelsbanken, PEAB, Rekab, Skanska, Tyréns och VAKIN.

 

Klicka här för att läsa mer om den cirkulära bygghandeln i Umeå!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.