Gary ska förändra världen från sitt labb i Örnsköldsvik

North Sweden Cleantech samlar många innovatörer som går långt i jakten på lösningar som kan ge betydande miljöförbättringar. Gary Cass har gått längre än de flesta. Han gav upp sitt familjeliv i Australien och flyttade till andra sidan jorden för att fullfölja sin dröm att förändra förpackningsindustrin. Och allt började med ett misstag.

Det är fredag och Gary har sin traditionella "playday". Lekdagen är kanske den viktigaste på hela veckan om man lyssnar på Garys sätt att se på hans mission som kreativ vetenskapsman – det är dagen som inte ska följa några mönster.

– Jag arbetar hårt i labbet under veckan med att utveckla min produkt, men provar också nya saker – på fredag ska jag leka mig fram, testa materialet på nya sätt, våga göra fel och först på måndag kolla in vad som hänt med det, säger Gary.

Hela det här förhållningssättet tar han med sig från tiden när allting startade. 2006 blev misstagets år och egentligen anledningen till att han flyttade från Perth i sydvästra Australien till norra Sverige. Med en kandidatexamen i vinodling i grunden kom han på en galen idé att använda en biologisk bakterieprocess och jäsa fram en klänning av rödvin.

Så föddes fermenterat mode

– Jag var egentligen riktigt bra på att odla druvor men värdelös på att tillverka rödvin, konstaterar han med glimten i ögat.

Misstaget som ledde till att han tvingades kassera flera tusen liter vin blev upptäckten av ett bomullsliknande lager som bildats av det odrickbara rödvinet. Så varför inte göra en klänning, tänkte Gary och fermenterat mode hade sett dagens ljus för första gången.

Det kommande årtiondet reste han och klänningen jorden runt, inbjuden till modeshower och World Expo i Milano 2015 tog han tillfället i akt att skapa debatt om hållbarhet i modebranschen. Textilproduktion kräver överkonsumtion av naturresurser, särskilt vatten, och det ville Gary belysa.

Vinklänningen följdes upp av en klänning tillverkad av öl och sedan champagne.

– Den första klänningen förändrade mitt liv och var ett perfekt sätt starta den här rörelsen där jag vill förändra vårt sätt att tänka. Kreativitet är bland de viktigaste egenskaper vi har som människor. Vi hör att man ska lära av sina misstag men det gäller att observera dem också. Kasta inte bort misstagen, lek och undersök resultatet. Det var vad som tog mig hit, säger Gary som fick hålla ett TEDx-talk i ämnet.

Alla resurser i Örnsköldsvik

2020 bildade han Cass Materials där han utgår från att skapa biobaserade material med sin miljövänliga teknik. Att skapa något utan negativ påverkan på miljön och använda hållbar energi och giftfria insatser blev Garys gröna affärsidé. Från Perth kom han i kontakt med RISE Processum i Örnsköldsvik som han anser är det världsledande bioraffinaderiklustret.

– Jag förstod att jag aldrig skulle kunna ta mina teknologi vidare från Perth, eller Australien för den delen. Man pratar konstigt nog inte om hållbarhet på samma sätt som ni gör här i Sverige. Alla vet att Europa satsar hårt och de nordiska länderna har enorm potential att driva den här rörelsen framåt, inte minst cellulosaindustrin som är stor i Sverige och Finland, säger Gary.

Sagt och gjort. För 1,5 år sedan sade Gary hejdå till familjen bestående av fru och barn på 21 och 24 år, innan han tog sina idéer till Örnsköldsvik för att göra verkstad av visionerna.

– Familjelivet är vad jag har offrat nu för att föra världen framåt. Vi har inte setts live sedan april i år även om vi såklart ses på telefonen men det är vad jag får leva med för att få det här att hända. Jag och familjen är i en fas i livet där jag kan satsa allt på min teknik – möjligheterna jag får här i Örnsköldsvik gör alla uppoffringar värt det, menar han.

"Flera stora företag intresserade"

I dag har Gary tagit sin innovation till nästa steg och koncentrerat sig på att tillverka nästa generation av biobaserat skum, tack vare en revolutionerande skumteknik bestående av nanocellulosa. Den kan både användas i textilier och tack vare sin låga vikt, goda mekaniska hållfasthet och rätt isolerande egenskaper är den även perfekt för förpackningsindustrin.

Det här mångsidiga biobaserade materialet bygger på spillmaterial från skogsindustrin som kommer från Domsjö fabriker – att Gary kan göra ännu mer av trädet gör hela processen mer hållbar.

– Jag kan dessutom ta tillbaka förpackningarna och återanvända allt för att göra nya förpackningar, säger Gary.

Han är i fasen att det är framtaget prototyper och letar kunder som använder förpackningar i sin verksamhet – hela branschen skriker efter nya hållbara material som biobaserat skum. I delar av EU är det redan infört förbud mot förpackningar som innehåller polystyrenskum som inte är biologiskt nedbrytbart och företag som använder detta har fått en deadline att jobba mot.

– Det gör att Cass Materials blir en högintressant lösning och vi har redan några stora svenska företag som är intresserade. De förstår var framtiden ligger och vi hoppas på mer privata investerare, för vi behöver kapital, även från offentligt håll. Jag är i slutet av den här bioinnovationen men hoppas kunna ta nästa steg så snart som möjligt, säger Gary.

Cass Materials hållbara förpackningar skapar stort intresse 

"Jag vill lyckas"

I North Sweden Cleantech har han hittat ett sammanhang att nå ut med sin produkt kommersiellt. Han ingår också i BizMakers startupprogram som gett honom möjlighet att utveckla konceptet och med RISE Processum har han tillgång till ett helt team i och runt labbet.

– Jag måste verkligen tacka RISE Processum som gör att jag har den här möjligheten med experter inom cellulosa, koldioxidavtryck och investeringsprognosmakare på ett ställe. Det har gått så mycket fortare än om jag hade varit kvar i Australien. Man ska heller inte glömma HR-delen, det är lätt att man bara ser labb, utrustning och byggnader men det är folket som gör det, menar han.

– På sikt vill jag såklart växa och kunna anställa när ekonomin tillåter det. Jag älskar verkligen missionen som det här innebär, det har blivit en livsstil och jag vaknar varje morgon och vill lyckas, säger Gary.

 

Klicka här för att läsa mer om Cass Materials!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.