Lyckad satsning på gröna idéer – norra Sverige utvecklar världsmarknaden

Över 20 event, fler än 50 innovationsbesök samt över 130 identifierade idéer, varav 17 lanserats som produkt eller tjänst. Det är några av resultaten från North Sweden Cleantechs tre-åriga projekt Framtidens klimatsmarta innovationsplats. 
– Det här är ett väldigt lyckat projekt – och det är bara början. Nu satsar vi på ännu tätare samarbeten, samnyttjande av restprodukter och fler gröna industriområden. Norra Sverige är verkligen något att räkna med när det gäller att utveckla världsmarknaden för hållbar tillväxt, säger Peter Hedman, projektledare i North Sweden Cleantech.

North Sweden Cleantech är en plattform som hjälper små och medelstora företag som jobbar med grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. Verksamheten, med personal i Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik och bistår med affärsstöd, nätverk, event, nyheter och mycket annat som krävs för att ett företag ska kunna växa hållbart.

– Vi ser oss själva som en verktygslåda där några av verktygen kan vara rådgivning från inkubatorer, konferenser för kompetensutveckling samt nätverk, säger Peter Hedman.

North Sweden Cleantech har bland annat arrangerat Energy ConFusion och Let’s Talk Circular Business – och onsdagen den 5 oktober anordnades Cleantech Meetup i Örnsköldsvik med mingel och intressanta diskussioner. Företagen Conifer Vision och Vertisà presenterade sina lösningar och paneler diskuterade hållbara industriområden och hur norra Sverige kan attrahera talanger – och behålla dem.

Andra får ta del av restströmmar

Många industriprojekt är på gång, bland annat hos Metsä Board Husum, som är ett stort massa- och pappersbruk. Från fabriken kommer flera restströmmar till exempel aska, kalk, ånga och värme, som man nu planerar att andra ska få ta del av.

– Vi vill skapa en hållbar industriplats vid fabriken i Husum, där intresserade ska kunna etablera sig och nyttja våra restprodukter. På så vis tar vi hand om fabriksresterna och kan skapa ett ännu mer hållbart system, säger Helén Sundvall, chef för Miljö, Energi och Ledningssystem på Metsä Board Husum.

I Skellefteå sker mycket kring Northvolts etablering och i Umeå ska 600 hektar industrimark vid Dåva kraftvärmeverk planeras och bebyggas. Här byggs även en järnvägsterminal, dit första etappen på Norrbotniabanan ska gå från Umeå centrum, med koppling till Umeå Hamn.

– På den här platsen får vi en nystart. Det finns mängder av aktörer som vill finnas på den här typen av områden och vi ska välja dem som passar in i Umeås utveckling och som jobbar med gröna produkter, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå.

Vanja Östman, Ann-Christine Schmidt, Peter Juneblad, David Blomberg Saitton och Hélen Sundvall
Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft, Peter Juneblad, Umeå kommun, David Blombert Saitton, RISE Processum och Helén Sundvall, Metsä Board Husum berättar om respektive organisations satsningar på hållbara områden.

Samarbete en framgångsfaktor

Helén Sundvall menar att samarbetet med företagen i omgivningen är nyckeln till framgång tillsammans med hygienfaktorer som exempelvis detaljplaner, miljötillstånd, kylvatten och cykelbanor till området.

– Man kan inte göra det ena utan det andra. Vi som industriföretag ska göra det vi är bra på, så får aktörerna runt oss fria händer att nyttja våra restprodukter på bästa sätt. Man är expert på sitt eget och så får man hitta smarta vägar att samarbeta, säger hon.

Viktigt att attrahera talanger

En annan fråga som diskuterades under Cleantech Meetup var hur norra Sverige ska kunna attrahera talanger och behålla dem. 

Johan Hedengran, affärsutvecklare på Uminova Innovation, berättade om deras innovativa sätt att få rätt personer på rätt plats genom tävlingen Energy Team Challenge. Han menar att tävlingen resulterade i ett väldigt speciellt team där alla var oerhört drivna vilket gjorde att alla drog åt samma håll.

MindDig försöker attrahera talanger inom gröna näringar i norra Sverige och grundaren, Markus Gustafsson lyfte även han att det inte enbart handlar om själva jobbet.

– Det är en jättekomplex fråga. Det finns många som vill flytta hit, men om man inte har någonstans att bo eller om partnern inte får jobb så är det svårt att flytta. Sedan finns det en annan aspekt. Upplever man att man inte släpps in och får vänner inom ett halvår så blir ofta beslutet att flytta härifrån, säger Markus.

MindDig får mellan 40 och 50 anmälningar varje vecka av personer som kan tänka sig att flytta till regionen, så intresset är stort. Men Markus tror att invånarna behöver bli bättre på att ta hand om de som kommer utifrån, vare sig de kommer från Skåne eller Kanada.

– Vi ska sluta vara rädda för att behöva prata engelska på arbetsplatsen. Broken English är ett av världens största språk, så vi behöver inte oroa oss, säger han och skrattar.

Förutom att vi inte alltid tar tillvara den kompetens som är villig att flytta hit, anser Christer Jonsson, HR-chef på Metsä Board Husum, att det är en brist att Sverige har lagt den största vikten vid teoretisk kunskap och för lite på praktisk.

– Vi måste få in unga i produktionsmiljön. I Finland har man löst det genom att staten har gått in och satsat stort även på den praktiska kunskapen. I Sverige har vi inte gjort det, utan här får industriföretagen själva hitta vägar för att lösa kompetensbristen. Man måste komma ihåg att allt i vårt samhälle inte är tjänsterelaterat, vi har fortfarande massor av produktion, säger han.

”Ett mycket lyckat projekt”

Under Cleantech Meetup sammanfattades projektet Framtidens klimatsmarta innovationsplats som ett mycket lyckat projekt.

– Jag har varit med som utvärderare av det här projektet sedan start. Bland annat har jag intervjuat delaktiga företag och de är väldigt nöjda med den support de fått. Alla aktiviteter har gett goda resultat och nu börjar dessutom de långsiktiga effekterna röra på sig. Jag är väldigt nöjd, säger utvärderaren Leif Häggmark från Acuerdo.

Totalt har över 20 event och mötesplatser arrangerats de senaste tre åren, över 100 företag har kunnat delta, över 50 innovationsbesök har gjorts och över 130 hållbara idéer har identifierats.

– Av dessa idéer har 60 tagits vidare och 17 av dem har lanserats som produkt eller tjänst. Det är helt fantastiskt, säger Peter Hedman och fortsätter:

– Under de här åren har 14 personer arbetat tillsammans med oss på heltid eller deltid på alla tre orter. Och arbetet är så klart inte över. Nu tar vi avstamp i den här positiva utvecklingen och fortsätter göra bra saker för att främja branschen inom hållbar utveckling i norra Sverige.

– Vi har hela tiden haft lokalpolitikernas stöd i ryggen och har lyckats stärka relevanta nätverk och vår norrländska identitet, samtidigt som vi knutits samman med andra inom cleantech. Det är verkligen något som ger skjuts framåt, säger Åsa Fällman, biträdande näringslivschef i Umeå.

Under dagen medverkade ett 70-tal deltagare.

Vanja Östman, Åsa Fällman och Peter Hedman
Moderator Vanja Östman, RISE, Åsa Fällman, Umeå kommun och Peter Hedman, North Sweden Cleantech under Cleantech Meetup.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.