
Nya hållbara ytbeläggningar från Umeå universitet kan stärka solvärmens konkurrenskraft
Forskare vid Umeå universitet har utvecklat nya optiska ytbeläggningar som kan förbättra både effektiviteten och hållbarheten hos solfångare. Tekniken bygger på nanomaterial och enkla, miljövänliga tillverkningsmetoder – något som kan göra solvärme mer konkurrenskraftig som fossilfritt alternativ, inte minst inom industriella processer.
Avhandlingen, framtagen inom Företagsforskarskolan, fokuserar på två nyckelkomponenter i solfångare: täckglaset och receivern. För glaset har en ny antireflekterande beläggning av kiseldioxid tagits fram, som både ökar ljusgenomsläppet och skyddar mot smuts, fukt och repor. För receivern har två lösningar presenterats: en kobolt-krombeläggning samt en kompositfilm av kolnanorör och kiseldioxid – båda med hög ljusabsorption och låg värmestrålning.
Arbetet har skett i nära samarbete med solenergibolaget Absolicon Solar Collector i Härnösand, och resultaten är direkt anpassade till deras teknik. Två patentansökningar har redan skickats in, och forskningen visar stor potential för storskalig, hållbar produktion.
– Vi visar att det går att förena hög prestanda med miljövänliga material och processer – en nyckel för att solvärme ska kunna konkurrera med fossila alternativ i större skala, säger Erik Zäll, doktorand vid Umeå universitet.
Klicka här för att läsa mer om "Forskare vid Umeå universitet har utvecklat nya hållbara ytbeläggningar – förbättrar prestandan hos solfångare"!
Klicka här för att läsa mer om Absolicon!
Foto: Absolicon (Absolicon T160)