Vakins reningsverk hyllas för sin innovation

Umeå kommuns målmedvetna satsning på cirkulär ekonomi ger eko både i Sverige och internationellt.

 

Det självförsörjande reningsverket på Ön uppmärksammas som en av landets fyra mest innovativa lösningar.

– Norra Sverige ligger långt framme och vår kompetens borde vara en efterfrågad exportvara, säger Susanne W Lindström, projektledare för Internationell affärsutveckling på North Sweden Cleantech.

Cirkulär ekonomi handlar förenklat om att återanvända något som annars kanske skulle kastas, eller bli avfall. I dag har utvecklingen nått så långt att det blivit ekonomi att göra gott för naturen och människan – vissa företag använder det för att bygga ett företag eller en ny produkt. I Västerbotten och Örnsköldsvik-regionen finns ett antal bolag med höga miljöprofiler, till exempel Dåva DAC, Skellefteå kommuns biogasanläggning, Norrmejerier, Vakin men även konsulttjänster inom hållbar utveckling som ESAM.

Att hitta nya användningsområden är något som kommunala vatten- och avfallsbolaget Vakin i Umeå och Vindeln hunnit långt med. När branschorganisationerna Avfall Sverige, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige och Svenskt vatten väljer att lyfta fyra goda exempel inom cirkulär ekonomi framhålls Umeå tillsammans med Stockholm, Gotland och Växjö.

– Det känns såklart jätteroligt att Vakin uppmärksammas, det är ett kvitto på att kommunen jobbar rätt. Umeå drog igång arbetet med att sprida kunskap om vad cirkulär ekonomi är redan 2015. Efter en förstudie så är Umeå nu inne i en kunskapsuppbyggnadsfas, både internt men även externt tillsammans med företagen i regionen, säger Åsa Fällman, näringslivsutvecklare på Umeå kommun.

Avloppsreningsverket på Ön i Umeå är ett gott exempel på lyckad cirkulär ekonomi. Där installerades en ny rötkammare och gasmotorer som gör el av den rågas som produceras i rötkammaren.
– Vi producerar 300 megawattimmar per månad. All värme i våra kontorslokaler kommer från reningsverket, säger Tomas Blomqvist, vd för Vakin.

Det finns också planer på läkemedelsrening.
– Vi vill också på sikt ta tillvara den fosfor som finns i avloppsslammet. I framtiden kanske vi även inför kväverening. Vår filosofi är att ta ett socialt ansvar och komma så högt upp i avfallstrappan som möjligt, säger Blomqvist.

Som första samhällsnyttiga bolag i Sverige har Vakin anslutit sig till internationella standarden ISO 26000, världens största hållbarhetsstandard. I linje med det har Vakin engagerat sig i internationella projekt, bland annat i Kina där Vakin hjälp tiomiljonersstaden Xian med en avfallsplan.

Som en stor samarbetspartner till North Sweden Cleantech har Vakins engagemang stor betydelse.

– Det här borde öppna upp innovationskraften för företagen att sälja sina tjänster till Kina. Norra Sverige ligger oerhört långt fram och det här är ett av våra styrkeområden. Vi borde kunna sälja kompetens inom det här området, säger Susanne W Lindström.

– Hongkong till exempel strävar efter att lägga 22 procent på deponi, något de ser som en omöjlighet, medan vi har en procent. Vi har mycket innovation som kan utvecklas och en stor roll att förmedla inom kompetens. Det handlar inte bara om nya tekniska lösningar, utan även att genomföra en beteendeförändring, säger Susanne.

 

Bild: VAKIN

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt