Algoryx har hela världen som spelplan

Prisade Umeåbolaget Algoryxs mjukvara används redan av multinationella bolag som Toyota, Komatsu och Honda. Men nu när produkten AGX Dynamics är kopplad till världens två största spelutvecklingsplattformer räknar Algoryx med att världsmarknaden öppnar upp sig på allvar.

– Jag ser en enorm potential, vi är fortfarande bara och nosar på marknader och företag som vi kan hjälpa, säger Urban Wikman, business manager.

Sedan Algoryx grundades 2007 har man haft en stark resa. Bolaget har rankats på 33-listan över de främsta unga svenska teknikbolagen med en tydlig innovation med stor internationell potential. På senare tid har man uppmärksammats som ett av Europas mest innovativa företag. Algoryx har nämligen förändrat spelreglerna i sin bransch när det kommer till tekniska simuleringar. Bolaget startade med syftet att ta fram redskap för att träna människor att köra komplexa maskiner med hjälp av simulatorer. Men allteftersom upptäckte man att verktygen även fungerar jättebra i industrin för ingenjörssimuleringar och tack vare att framstegen med AI kraftigt ökat så har Algoryx användningsområde gjort samma sak.

Algoryx grundare, från vänster: Martin Servin, Claude Lacoursiere, Kenneth Bodin och Anders Backman. Algoryx kontor är mitt emot IKSU i Umeå.

”Simulera är att tänka först”

I dag har nyttan lyfts över för att istället träna datorer att köra komplexa maskiner och för att få maskinerna att uppträda så verklighetstroget som möjligt behövs Algoryxs produkter. Med deras mjukvara går det att göra digitala tvillingar av en maskin – allt från motor, drivlina, växellåda och ända ner till interaktionen mellan däck och mark. På så sätt kan kunden simulera arbetsprocessen i förväg.

Storsäljaren är AGX Dynamics som är en multifunktionell fysikmotor för simulatorer i industriella tillämpningar.

– Vi brukar säga att simulera är att tänka först. Den miljömässiga vinsten är att man kan optimera systemen till fullo. Inom gruvindustrin där LKAB är en stor kund vill man ha så lite energiförluster och materialförstörelser som möjligt när det kommer till att flytta råvaran. Samtidigt vill man beräkna maskinernas nötning och det är också något vi kan optimera. För LKAB har det gjort en enorm skillnad och i dag finns ett team på fyra personer som använder vår programvara i olika arbetsprocesser och detta sparar de stora pengar på. Vi hoppas att fler gruvbolag vill spara energi och material genom att optimera systemen, säger Urban.

Hjälper biltillverkare att elektrifiera

Algoryx affärsidé är att sälja mjukvaran som gör det möjligt att simulera och lära kunden att använda och optimera systemet.

– Vi är egentligen inget konsultbolag. Eftersom vi utbildar kunderna att göra det här själva så står vi en bit utanför och låter de använda våra verktyg och därmed skapar vi inte en konflikt mellan olika kunder. På så sätt kan vi sälja till alla som är intresserade, säger han.

Man har lyckats nå framgång även inom den akademiska världen. Alla tekniska universitet i Sverige, Japan och många i Kina samt ett stort antal i Europa och USA använder sig av Algoryx program.

– Vi har också ganska många av världens största bolag, som ABB inom robotik, LKAB inom gruvindustrin, Toyota, Komatsu, Honda och Volvo. För biltillverkarna är det en vinst att simulera hur man konverterar en fossildriven motor till elektrifiering till exempel, säger Urban.

På robotsidan användes deras mjukvara att träna upp rivningsrobotar efter kärnkraftsolyckan i Fukushima.

– Men även oljeplattformar, kärnkraftsutveckling, robotar under vatten, på vatten, på land, i luft och i rymden. Där har vi våra kunder och det spänner otroligt brett – jag som gillar maskiner och ny teknik tycker det är otroligt intressant att jobba med, säger Urban.

Vad är er största utmaning?

– Industri- och universitetsvärlden är två ganska konservativa världar, det kan vara svårt med en ny produkt som kräver att man tittar och tänker lite annorlunda, menar han.

Når 24 miljoner utvecklare

Förutom produkten AGX Dynamics där man behöver vara en programmerare för att klara av uppdraget riktigt framgångsrikt, så har man programmet Algoryx Momentum där det räcker med CAD. På så sätt når man fler användare.

AGX Dynamics har nyligen integrerats med spelutvecklingsplattformen Unity3D, en av världens mest populära spelmotorer som används för produktion av videospel samt interaktiva simuleringar och visualiseringar. Den andra stora spelutvecklingsplattformen som använder AGX Dynamics är Unreal Engine.

– Båda plattformarna används mer och mer av industrin och genom att stoppa in vår mjukvara kan 24 miljoner utvecklare använda verklig fysik i sina simuleringar. Unity satsar hårt på machine learning, Unreal är också rejält på gång och vi vill hjälpa industrin med bättre och enklare verktyg, säger Urban.

Alla Algoryxs simuleringar bygger på publicerade vetenskapliga metoder som har testats av ett stort antal industrikunder sedan bolagets start.

– Våra möjligheter att hjälpa till med effektivisering och koppla ihop detta med styrsystem så får vi en enorm bredd i vårt utbud. Vi har bara startat vår resa och framtiden ser hur ljus ut som helst, säger Urban.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.