Innovativa sätt att använda skogen under Bioeconomy Co-Creation

Med evenemanget Bioeconomy Co-Creation strävar vi mot Agenda 2030 och de globala målen och för att lyckas måste vi i bioekonomibranschen arbeta tillsammans. Skogen har så stora möjligheter och genom bra samarbete och framgångsrika innovationer kan vi bli ännu bättre.

Under två dagar samlade det virtuella evenemanget Bioeconomy Co-Creation experter inom skogsbruk, forskning och industri från hela världen för att inspirera varandra, skapa nätverk och hitta möjligheter till samskapning. Evenemanget anordnades den 2–3 juni av det gränsöverskridande projektet Future Cleantech Solutions där projektet syftar till att främja samarbetsmöjligheter för cleantechföretag i Kvarkenregionen mellan Sverige och Finland.

- Vi hade över 170 registrerade deltagare från över 21 länder och i programmet hade vi representanter från 14 olika företag som delade med sig av sina verksamheter genom intervjuer och presentationer. Vi hade också nöjet att få en hälsning från Ibrahim Baylan, Sveriges Näringsminister som talade under evenemangets början. I sin hälsning betonade han hur en konkurrenskraftig skogsindustri är central för att nå våra gemensamma mål och en god förutsättning för att fortsätta använda råvaran från skogen på ett smart, innovativt och ansvarsfullt sätt, säger Jon Moraeus, Internationell affärsutvecklare Örnsköldsvik kommun och huvudarrangör för Bioeconomy Co-Creation genom Future Cleantech Solutions.

I slutet av varje dag hade alla deltagare chansen att mingla under en Meet&Greet-session.

- Många av deltagarna tog tillfället i akt att nätverka och hitta nya områden för samarbete och idéutbyte i antingen gruppdiskussioner eller enskilda möten under Meet&Greet. Det internationella nätverkandet var inspirerande att se, säger Sanna Näsström, Kommunikatör Future Cleantech Solutions och arrangör för Bioeconomy Co-Creation.


Gemensamma mål att samarbeta

Alla talare vid evenemanget hade ett gemensamt nyckelbudskap: vi måste gå samman för att på ett hållbart sätt arbeta mot klimatmålen 2030.

Många av de stora företagen letade efter samarbete med små och medelstora företag med innovativa idéer, produkter eller lösningar för att använda sina restströmmar på ett hållbart och lönsamt sätt. Till exempel uppgav både Katariina Kemppainen, Investment Manager på Metsä Groups innovationsföretag Metsä Spring och Lars Salomonsson, projektledare på Metsä Board Husum att de är särskilt intresserade av att samarbeta med företag som kan använda Metsä Groups restströmmar för nya innovativa produkter.

Även Annika Sundell, Tech. Lic, Executive President Innovation and Development på Walki group uppgav att de är intresserade av att hitta samarbetspartners. I sitt fall vill de träffa partners med bra idéer för hållbara förpackningar, förslag på material och särskilt biobaserade komponenter till förpackningen.

Den svenska regeringen investerar 350 miljoner svenska kronor för att bygga en pilotanläggning för bioraffinaderi i Örnsköldsvik. Clas Engström, projektledare vid RISE Research Institutes of Sweden, samordnar den kommande pilotanläggningen som kommer att bli en innovationsnod för RISE Bioekonomi i Sverige och internationellt. Ambitionen är att skapa en innovativ miljö där företag, entreprenörer och forskare kan mötas för att utveckla nya produkter och lösningar.

Alla små och medelstora företag som gav korta platser vid evenemanget hade verkligen något smart att erbjuda: från innovationer som hjälper till att förvandla någon annans avfall till något användbart till lösningar som faktiskt minskar restmängden i produktionen. Pitching SMEs var Multi Channel Sweden, Sekab, PR Pulping, Järven Ecotech, Eurocon, Plantvation, Jukolux, Primo Finland, C-Con och Innomost.


Jag har en innovativ lösning, hur går jag vidare?

Under evenemanget Bioeconomy Co-Creation utbyttes många elektroniska visitkort och eventuella samarbeten initierades, men missade du kanske möjligheten att delta?

- Det är alltid möjligt att kontakta oss i projektet Future Cleantech Solutions. Vi kan ansluta dig till vårt omfattande nätverk av inom cleantech-området i Kvarken-regionen. Tillsammans kan vi uppnå en grönare framtid, säger Jon Moraeus, Internationell affärsutvecklare Future Cleantech Solutions.

Se eventet i efterhand på Future Cleantech Solutions YouTube-sida:
2 JUNI
3 JUNI

Välkommen att se de visuella sammanfattningarna av evenemanget i länken nedan.
Live-scribing av Bigbrain.agency


Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.