Bolag som gör impact kommer bli mer framgångsrika

Att kapitalet rör sig mot bolag som har en positiv påverkan var tydligt när tre investerare diskuterade frågan på Umeå Tech Arena i mitten av maj.

Umeå Tech Arena den 14 maj fokuserade på när teknik gör gott. Förutom lokala exempel och diskussioner kring tekniktrender så fick tre investerare möjligheten att diskutera hur de tänker när de utvärderar bolag och varför att fokusera på en positiv påverkan är så otroligt viktigt idag.

En av investerarna var Anette Nordvall, affärsängel som bland annat är utsedd till en av Sveriges mäktigaste techinvesterare av DI Digital. Hon var tydlig med vilket ansvar vi i västvärlden har för framtiden.

- Det är vi i den högutvecklade världen som måste ta ansvar för att lösa klimatutmaningen, annars kommer vi aldrig lyckas. Vi måste a det i vårt DNA att ta fram nya klimatsmarta lösningar och fundera på hur vi konsumerar, poängterade Anette Nordvall.

Magnus Hökfelt, fund manager för ALMI Invest GreenTech Fund som har 650 miljoner att investera i svenska startups som har koldioxidreducerande lösningar, fyllde i:

- Alla de miljarder människor som vill uppnå samma levnadsstandard som vi kommer inte nöja sig med sämre lösningar. Global utveckling och hållbarhet måste gå hand i hand, sade Markus Hökfelt.

Investerarna har stort ansvar

Den tredje investeraren Johanna Hallin, grundare av Srey Invest, en värderingsdriven koncern som finns för att driva skiftet mot företags holistiska värdeskapande, utvecklade resonemanget.

- Som bolag måste man ha en tydlig målbild vad man vill påverka och hur. Och vi som investerare har lika stort ansvar för den påverkan som bolaget gör som grundare, VD och övriga ägare, tydliggjorde Johanna Hallin.

Men hur ser det egentligen ut, kan man investera i bolag som har en positiv påverkan och kunna räkna hem den investeringen, frågade moderatorn Maria Olofsson panelen.

- Vi kan ju titta på exemplet Swedbank. Vem såg det som en riskfylld investering för några månader sedan och nu hat de förlorat flera miljarder i börsvärde. Jag är övertygad om att bolag som gör impact på riktigt är de som kommer vara framgångsrika längre fram, sade Markus Hökfelt.

Tillsammans har vi makt att påverka

- Jag har alltid sagt att jag ska investera i tekniska lösningar inte bara i en plattform. Men när Ingemar Rentzhog från We Don't Have Time (en social plattform för att rädda klimatet, reds anm.) pitchade sin idé för mig så blev jag direkt såld, poängterade Anette Nordvall.

- Det som är styrkan i We Don't Have Time är att det är vi tillsammans som gör konkret action och belyser de frågor vi vill se en lösning på. Det är som enskilda personer, men samtidigt i grupp, vi kan göra skillnad, fortsätter Anette Nordvall.

- Om vi tittar på den lösning Tomer och ClimateViews presenterade tidigare så har vi där ett konkret exempel på hur man engagerar de som verkligen bestämmer och sitter på makten, sade Johanna Hallin.

Lösningar från norr

De var alla rörande eniga om att innovationer och entreprenörer med tydligt fokus på att påverka och hitta lösningar relaterade till detta är vägen framåt. Och många av dessa kan komma från norr. 

- Jag är imponerad över kvaliteten på startups här uppe i Umeå. Ni har många fantastiska tekniska lösningar, det gäller bara för många att hitta rätt kunder, sade Anette Nordvall med ett leende. 

 

Text: Linus Stark, Uminova Innovation

Bild: Pontus Trädgårdh

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.