Braincade vaskar fram innovationer

Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.

Vid olika typer av processer produceras ofta stora mängder lågtempererad spillvärme, en resurs som i dagsläget inte nyttjas till fullo. Hackaton-eventet Braincade samlade studenter från svenska och finska universitet för att hitta nya innovativa lösningar kopplade till lågtempererad spillvärme.

- Jag kom hit med förhoppningen att se nya idéer och det har jag verkligen, säger Erik Pott från Skellefteå Kraft.

Under en och en halv dag arbetade studenterna med sina idéer och hade även möjlighet att ställa frågor till en expertpanel som bestod av representanter från Skellefteå Kraft, Umeå Energi, Övik Energi, Vasa Elektriska och Herrfors.

- Experterna var ett stort stöd för oss när vi bollade våra idéer, säger Marko Chissancho, student vid Vasa universitet.

Fyra innovativa idéer

Fyra spännande idéer presenterades under torsdagen och rörde allt från smart delning av värme till exotisk matodling, lagring av värme i mark och att torka tvätt på sjukhus. Flera idéer kunde göras modulära, flexibla och skalbara. En idé hade en annan infallsvinkel, en dating-sida där säljare och köpare av spillvärme kan koppas samman. Det blev också den lösningen, Heated Match, som expertpanelen utsåg till vinnare.

- Det var intensivt men jätteroligt och vår idé blev väldigt bra, säger Josefine Bergström, student vid Umeå universitet och deltagare i det vinnande teamet.

Studenterna från det vinnande teamet: Hasan Ali från Vasa universitet, Marko Chissancho från Vasa universitet, Annaí García Santisteban från Designhögskolan Umeå universitet och Josefine Bergström från Umeå universitet.

Ett unikt event

Projektet Bothnia Green Energy syftar till att hitta nya innovativa lösningar inom energisektorn och som en del i detta arbete arrangerades Braincade i samverkan med Vasa universitet.

- Jag vill tacka våra svenska och finska studenter och speciellt experter från Kvarkenregionens energibolag som jobbade i en och en halv dag med en väldigt svår fråga: vad kan vi göra med spillvärmen? säger Lasse Pohjala som ansvarat för eventet från Bothnia Green Energys sida och fortsätter

- Vi fick möjlighet att testa Braincade-metoden på ett svårt problem och vi fick fram flera unika idéer som vi i projektet nu kan jobba vidare med.

 

Klicka här för att läsa mer om projektet Bothnia Green Energy!

Huvudbild: copyright Vaasa University / Harri Huusko

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.