Busshållplats nominerad till internationellt designpris

Busshållplatsen Station of Being vid Umeå univeristet har nominerats till priset Beazley Designs of the Year 2020, som delas ut av London Design Museum. Station of Being är en av tre nominerade i kategorin transport.

- Det här är riktigt stort.  Bara att nomineras till ett så fint pris är en fjäder i hatten, både för dem som har arbetat med hållplatsens utformning och design, men också för Umeå kommun, som vill satsa på den här typen av innovativa och nyskapande lösningar, säger Carina Aschan, utvecklingsstrateg vid Umeå kommun.

London Design Museum skriver bland annat att Station of Being med sin välkomnande och avstressande miljö uppmundrar resenärerna att oftare använda kollektivtrafik. Hållplatsens smarta tak använder ljus och ljud för att tala om för resenärer att en buss närmar sig. Varje busslinje har dessutom sitt unika ljud. De träbalgar som hänger ner från taket roterar automatiskt för att skydda resenärer från vädret och även skapa möjligheter till interaktion i sociala utrymmen.

Under det år som snart har passerat sedan invigningen så bedöms hållplatsen ha varit välfungerande. Utformningen med det innovativa ljud- och ljusspelet tillsammans med separeringen av väntzon och påstigningszon möjliggör en snabbare påstigning och bidrar därmed till att spara energi för elbussarna.

Busshållplatsen, som är en del av EU-projektet Ruggedised, har designats av den nederländske designern Rombout Frieling i samarbete med forskningsinstitutet RISE, Umeå.

Tävlingen Beazley Designs of the Year 2020 kommer att avgöras med ett omröstningsförfarande som pågår fram till den 10 november. En prisjury beslutar därefter vilka som blir vinnare i de olika kategorierna, samt vinnare i tävlingen totalt sett.

Carina Aschan berättar att hållplatsen väcker väldigt mycket uppmärksamhet i kommunens internationella nätverk. Det har varit flera inbokade besök från städer runt om i Europa, däribland företrädare för Gdansk stad i Polen, som har varit på plats för att hämta inspiration till utveckling av sina hållplatser.

Jeroen Peeters, Senior Design Researcher, som arbetat med utvecklingen av Station of Being, anser att London Design Museum träffar helt rätt i sin bedömning.

- Prisjuryn bekräftar verkligen den bild vi själva har att hållplatsens design ger resenären en tid att bara vara och att den utgör ett skydd för väder och vind, samtidigt som den ger ett ansikte åt framtidens moderna och hållbara kollektivtrafik, säger Jeroen Peeters.

Text: Umeå kommun
Bild: Samuel Pettersson

Taggar/ Smart City

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.