Danmark visade upp flertalet företag som jobbar med cirkulär ekonomi

North Sweden Cleanteh reste med Esam och Fores på studieresa till Danmark, bland annat Kalundborg. Där fick vi se och lära oss mer om den industriella symbiosen som har utvecklats mellan globala företag på plats sedan 70-talet.

Avfall blir till resurser och värden som delas mellan produktionsanläggningar och kommunala verksamheter. Mycket av detta liknar en av vår regions egna industriella symbios, på Domsjö utvecklingsområde. Skillnaden mellan vår verksamhet och Danmarks är att de har en långsiktig marknadsföringsorganisation, som drivs av Per Møller, Symbiosis Center Denmark.

Danmark och Köpenhamn visade upp fantastiska företag som jobbar med cirkulär ekonomi. Ett av dem var startup-företaget som odlar svampen ostronskivling. Företaget, som heter Beyond Coffee, har efter två år kunnat växa från en till fyra farmer och färdigställs i höst. Deras verksamhet går ut på att hämta upp ekologisk kaffesump på caféer för att sedan bearbeta och preparera den med svampsporer från ostronskivlingen. Svamparna odlas i påsar, hängande i kylcontainrar. Efter tre skördar lämnas sumpen över till en bonde som använder den som jordförbättring. Både upphämtning av sump och leverans av svamp sker med företagets specialbyggda elcykel.

En annan form av cirkulär ekonomi är den reproducerade/renoverade ”kyrkan” Absalon som byggts om till en social mötesplats med fantastiskt akustik tack vare Cradle to Cradle paneler från Troldtekt A/S.

Resan till Danmark innehöll även inspirerande input från Jurn de Winter Circle Economy om Circular City Scan-metoden, och många erfarenheter från Hanne Juel  Region Midtjylland och Mathias Vang Vestergaard KL - Kommunernes Landsforening om cirkulärt arbete på regional, nationell och kommunal nivå.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.