Därför valde Europas största industrietablering Skellefteå

Inför ett fullsatt The Great Northern i Skellefteå, presenterade Kommunchef Christina Johnsson Sundin och Mattias Anderlind, chef för affärsutveckling och kommunikation vid Northvolt, etableringen av batterifabriken och framtiden. En nyckelfaktor till valet Skellefteå, som båda belyste, var stödet och engagemanget från hela regionen.

Den 19 oktober 2017 blev det offentligt att etableringen av Europas största batterifabrik kommer att bli i Skellefteå och att en labbfabrik kommer att byggas i Västerås.

Kommunchef Christina Johnsson Sundin berättade att Skellefteå från början inte fått frågan om etablering, utan att en av medarbetarna på Skellefteå kommun av en händelse fick reda på att andra kommuner fått en förfrågan. Där började resan mot målet; Europas största industrietablering i modern tid.

Gröna batterier

Idag är en stor del av batteritillverkning etablerad i Asien där energin till stor del består av kolkraft, vilket innebär att batterier producerade där inte är särskilt miljövänliga.

Mattias Anderlind, chef för affärsutveckling och kommunikation på Northvolt berättade att batterier idag både är för dyra och inte tillräckligt miljövänliga. Med tillverkning i Skellefteå går detta att ändra på.

- Northvolts ambition är att bli Europas största tillverkare av gröna batterier, säger Mattias.

Hur ser det ut med finansieringen?

Etableringen innebär att Northvolt bygger den stora produktionsenheten i Skellefteå, där de räknar med att över 2000 personer kommer anställas. I Västerås kommer de också att ha en enhet för prototyper till batteritillverkningen med ca 300 anställda. En viss del av forskningen kommer dock att vara i Skellefteå.

Hittills finns 120 miljoner kronor och de kommer totalt att behöva ca 40 miljarder. Investeringar kommer att tas in i etapper. Den första etappen på 1 miljard är nu i gång, vilket innebär att bygget i Västerås kommer att starta under 2018. De planerar också att sätta spaden i marken i Skellefteå under slutet av året. Batterier från fabriken i Skellefteå beräknas vara leveransklara under år 2021.

En lång kravlista

Mattias visade slutligen upp den långa kravlista de hade vid val av plats. Kravlistan är lång och var mycket svår att uppfylla.

 

Northvolts kravlista:

Mark: 200 ha för en industrietablering

Kraft: 300 MW förnybar energi

Vatten: För process och kylning

Infrastruktur: För transport av råvaror och batterier

Kommunikation: Bil, tåg och flyg

Kompetens: Ingenjörer för utveckling och optimering av automation och process

Industritradition och erfarenhet

Tidsplan miljöprövning: Minimal påverkan på miljö och ekosystem

Engagemang och support: Från allmänhet och beslutsfattare

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.