Digital plattform för jobb i norra Sverige inom den gröna omställningen

Över 1 000 miljarder kronor investeras i norra Sverige för att möta klimatutmaningarna. Inom 5 år kommer företagen att behöva anställa mer än 25 000 personer i många olika yrken. Att detta lyckas är avgörande för att Sverige och Europa ska kunna uppnå sina klimatmål. MindDig är en digital plattform skapad för att locka världens bästa talanger till regionen för att förverkliga en fossilfri framtid. 

Den gemensamma rekryteringsinsatsen initierades för drygt två år sedan som en del av T25-initiativet (Talent 25,000), grundat av norra Sveriges största arbetsgivare. Den digitala plattformen för gemensam rekrytering och regional utveckling är nästa steg för T25-gruppen. I nära samarbete med industriföretagen har MindDig utvecklats av Markus Gustafsson, entreprenör, själv uppvuxen i norra Sverige, tillsammans med Chana Svensson, jurist och entreprenör inom green tech från USA som själv gjort resan som MindDig och T25-företagen nu vill inspirera 25 000 andra att göra. 

 Framgångsfaktorn för MindDig är att vända på perspektivet och utgå från de talanger man vill attrahera och ställer sig frågan: Vad lockar en människa att flytta till en helt ny plats, kanske i ett annat land?  

 – Det handlar inte bara om jobb. Människor vill vara en del av någonting större, något meningsfullt. Och vi erbjuder alla att vara en del av denna historiska satsning som fundamentalt förändrar hur vi formar vår framtid. Möjligheten finns nu att komma hit och göra jobbet här, i ett av världens lyckligaste länder, säger Chana Svensson. 

Enligt regeringens samordnare Peter Larsson kommer kringeffekterna bli närmare 100 000 nya invånare om företagen lyckas i sina ambitioner att rekrytera 25 000. Varje jobb inom industrin skapar i sin tur nya arbetstillfällen inom allt från besöksnäring till samhällsservice. Det innebär att det är långt ifrån tillräckligt att bara rekrytera inom landets gränser, även om T25 uppmuntrar alla svenskar som vill vara en del av lösningen på klimatutmaningarna att också söka sig norrut. 

Företagen i samarbetet har också alla kommit överens om att bjuda in personer som inte gått hela vägen i sina rekryteringsprocesser till MindDig så att de kan komma i kontakt med andra företag i regionen – en unik idé som går under benämningen ”Talent Recirculation”.  

 – Om en person söker jobb i norra Sverige och är intresserad av att flytta hit, så vill vi ta vara på dem även om den första tjänst de söker inte matchar. Det finns gott om potentiella arbetsgivare i regionen och alla som vill vara en del av den gröna industrirevolutionen är välkomna till MindDig, säger Markus Gustafsson.

Små och medelstora företags fördelar – utöver att få tillgång till det unika kandidatinflöde som MindDig attraherar, och sedan återcirkulerar från de stora företagen – är ju även att vara ett av företagen som ställer sig som stöd för den gröna omställningen och syns i det sammanhanget. Och de företag som är med kommer stå först i led att dra nytta när Norrbotten och Västerbotten växer med 100 000 människor.

Det viktar sig mer mot en unik marknadsföring i början, eftersom det här otroligt hett nu, och backas av alla stora industrierna här i norra Sverige. Alla ögon är på oss. Med tid – allt eftersom funktionalitet och kapaciteten på plattformen byggs ut – ökar värdet kring alla de andra aspekterna. Attraktion av arbetskraft, visst, men även inspirera arbetskraften att stanna och njuta av livet här i norr.

I stort är det en rörelse att lyckas med våra klimatmål och samtidigt bygga ett samhälle vi vill leva i, som ligger i framkant i världen vad gäller den gröna omställningen. Det handlar om att tillsammans bygga morgondagen, inte var för sig (för det kommer inte att gå).

Gå in och kika på MindDig.com

 

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.