Enduce från Umeå kan förändra världens energiförbrukning

Hur revolutionerande kan en ny sorts golvbrunn i ett badrum egentligen vara? Mer än vad man kan tro – innovationen från Umeå kan få avgörande positiva effekter på jordens klimat och det sätt som vi använder resurserna. Sveriges energibesparing skulle kunna motsvara vad en kärnreaktor producerar per år. Inte undra på att bolaget Enduce räknas som ett av landets 33 hetaste teknikstartups.

Henrik Hagman är en av grundarna av Enduce och innovatör till golvbrunnen som enligt oberoende mätningar är världens mest energieffektiva och återvinner 75 procent av energin vid varje duschning. Det är energi från varmvattnet som i normala fall bara spolas rätt ut i avloppet och försvinner. 

Lösningen bygger på 100 år beprövad och välutvecklad teknik för värmeåtervinning –plattvärmeväxlaren, och till den har Enduce utvecklat fem olika patenterade tekniker som möjliggör och förbättrar användningen av plattvärmeväxlaren i duschapplikationen. De har även patent i Indien och Kina och har redan mottagit förfrågningar från de två jättemarknaderna.

Enduce har utvecklat befintlig teknik och tagit fram en energibesparande golvbrunn. På bilden Henrik Hagman och Gustav Svensson.

I sällskap med Spotify

Enduce teknik gör hela integrationen högeffektiv och betyder att man kan återvinna värme ur duschvattnet innan det spolas ut i avloppet. Därmed behöver det tillsättas mycket mindre hetvatten till duschning och stora mängder energi sparas.

Enduce har fått mångas ögon på sig och uppmärksammats som en av de mest spännande innovationerna i dag. Det var alltså ingen slump när bolaget i vinter utsågs av tidningen Ny Teknik till en av Sveriges hetaste startups genom en plats på̊ den prestigefyllda 33-listan.

– Det är såklart väldigt roligt, särskilt för oss som teknikintresserade, man har ju hållit öga på den listan under åren och tyckt att det varit lite coolt. Historiskt är det många bolag som dykt upp där först och sedan gjort succé, så det känns kul att få synliggöra Enduce lite mer på ett nationellt plan, säger Henrik.

Bolagen på listan bedöms ha utvecklat en innovativ lösning på ett komplext problem, med möjlighet att förändra spelreglerna inom området de verkar, såväl lokalt som internationellt. Tittar man på tidigare listor känns namn som Spotify, iZettle och Northvolt igen.

"Duschen är största boven"

Enduce har flera investerare i ryggen och bland annat Energimyndigheten ser stora möjligheter med deras teknik och har satsat pengar.

Enbart i Sverige spolas varmvatten motsvarande 7 miljarder kronor (cirka 7 TWh) ut i duschavloppen varje år, helt utan energiåtervinning.

– Duschen är den största energiboven i de flesta hushåll. Att lyckas effektivisera byggnader är helt avgörande för hur vi ska lyckas nå de klimatmål som finns. Bland annat EU och IPCC har identifierat energiförbrukningen i fastigheter som ett stort problem och driver på för att hitta nya möjligheter till energieffektivisering, så vår lösning ligger helt rätt i tiden, säger Henrik.

Nya lokaler i Umeå

Just nu är det mycket som händer för Enduce – bolaget håller precis på att genomföra en flytt från Uminova Innovations lokaler på Umeå universitet till en industrilokal på Lärlingsgatan 22 på Teg. Här finns rätt sorts utrymmen för att hantera företagets behov.

Och det är kittlande att spekulera i hur stora behoven kan bli i framtiden för Enduce.

– 80 procent av världens energiförsörjning är fossil, med liggande politiska incitament och faktisk omställningstakt har vi fortfarande en beräknad andel på 60 procent fossil andel i den globala energimixen år 2050 enligt International Energy Agency, World Energy Outlook 2022. Ska vi fasa över från fossilt till hållbara samhällen så behöver vi inte bara fasa ut fossilbehovet till energisektorn, utan det behövs även en kolkälla för tillverkning av en rad produkttyper som konstruktionsmaterial, förpackningar och färger, och denna enda förnybara kolkälla – biomassa – bränner vi idag upp för att vi ska duscha och värma ineffektiva fastigheter, säger Henrik och hänvisar till bland annat fjärrvärmeproduktionen.

"EU slår oss på fingrarna"

Som forskare i energiteknik vid Umeå universitet och teknisk specialist inom processindustrin är han inte rädd för att kritisera hur svensk energi- och klimatpolitik ser ut i dag.

– Vi är väldigt duktiga på "greenwashing" av bland annat fjärrvärme och uttag av skogliga resurser och komplicerar helst inte produktion och användning av fjärrvärme i Sverige. Den är visserligen i huvudsak koldioxidneutral enligt EU:s definitioner, men EU slår oss på fingrarna kring för stora uttag av skogsbränslen och för dåliga skydd för skyddsvärda skogar och biodiversitet. Det globala genomsnittet vad gäller resursanvändning är två jordklot per år, men Sverige förbrukar resurser för fyra jordklot, så i april har vi förbrukat vad jorden kan ge oss. Vi måste få en vettigare resursanvändning och sluta bedriva rovdrift på skog och mark, det är lite av de bakomliggande tankarna som jag har, säger Henrik.

Nära förhållande till naturen

Henrik är född i Umeå och med en pappa som naturkunskapslärare så var det givet att spendera mycket tid ute i det fria. När pappan engagerat berättade om mossar, lavar och kretslopp föddes nog det första fröet för naturvård och hur vi bör hushålla med jordens resurser.

– Jag har alltid haft en nära relation till naturen, men mitt tekniska intresse har varit starkare så därför kom jag in på den banan. Som student reagerade jag över att det fanns märkliga luckor kring hur teknik påverkar natur och miljö och olika livsbetingelser på planeten, så jag tog extrakurser för att ta reda på mer, säger Henrik som inledningsvis läste till civilingenjör i Lund.

När han för drygt tretton år sedan genomförde en marknadsanalys blev det uppenbart att om en teknik ska få fäste och genomslag så måste den vara robust, enkel att använda, lönsam och kostnadseffektiv – annars kan en innovation aldrig få genomslag hos fastighetsägare, hur bra den än är för miljön.

– Ger du dig ut för att uppfinna hjulet på nytt så har du inget i forskarvärlden att göra, och det är samma sak med ny teknik. Vi har därför satsat på beprövade tekniker och material, fast på ett nytt sätt. Vi har tagit kända innovationer från process- och energiindustrin och använt den "know-how" som fanns för att så snabbt och kostnadseffektivt som möjligt att lösa uppgiften, säger Henrik.

"Enorm potential"

Efter många år av produktutveckling och verifiering så finns Enduce energiåtervinnande golvbrunn ute på marknaden sedan någon månad. De första leveranserna sker under första kvartalet 2024. Just nu sker de sista finputsningarna i produktionsprocessen för att garantera en genomgående hög kvalitet, god tillförlitlighet och lång livslängd. Golvbrunnen är också konstruerad för att vara fullt reparerbar, så oavsett vad som händer kan man byta ut komponenter utan att göra ingrepp i tätskikt eller badrumsinstallationen i övrigt.

Enduces golvbrunn öppnar upp för stora energibesparingar.

Duschapplikationen har nu i början ett pris på 20 000 kronor inklusive moms, och riktar sig dels till fastighetsägare som utför nybyggnationer och renoveringar av duschutrymmen, dels till husägare.

– Visionen är att golvbrunnen ska bli ny standard, vi trycker hårt på resursbesparingen den medför, att energianvändningen för en dusch minskar med upp till tre fjärdedelar. I en familj som t.ex. min, som består av fem personer har vi en ekonomisk avkastning på över 20 procent per år, vilket är en jättebra investering. Om vår teknik skulle få spridning inom OECD-länderna så är potentialen enorm, det skulle kunna utradera motsvarande flera nationers totala koldioxidutsläpp, säger Henrik.

Europeiska leverantörer

Delarna tillverkas uteslutande i Europa utifrån den kompetens, kvalitet och kostnadsbild som finns. En duktig plåtverkstad utanför Vilnius, en gummislangstillverkare i Småland, mässingsdetaljer från Europas mässingmecka i Italien och plastproduktion i Skellefteå – för att nämna några av leverantörerna. Viss förmontering sker i Umeå, men det mesta slutförs ute hos kunden.

– För oss som jobbat länge med att tillgängliggöra tekniken känns det häftigt varje gång en ny serietillverkad komponent trillar in på skrivbordet, det är verkligen ett stort steg på vägen, men helt nöjd kommer man inte vara förrän produkten rullar ut i volym, vi når lönsamhet och får hållbarhet i det hela. Det är den stora utmaningen i den fas vi befinner oss i nu. Ju mer vi säljer, desto hållbarare värld får vi. Det är inte alla bolag som kan säga detsamma, säger Henrik.

Klicka här för att läsa mer om Enduce!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.