Energieffektiv belysning utvecklas i Örnsköldsvik

Belysning hemma och ute i samhället är något vi tar för givet utan att tänka så mycket på det. Men faktum är att belysning står för 11 procent av världens totala energiförbrukning. Belysningsföretaget Prismalence i Örnsköldsvik är ett av de företag som jobbar för att minska energiförbrukningen genom att utveckla och sälja energieffektiva armaturer för hårda förhållanden inom hamn- och industrisektorn i hela världen.

En stor hamn, en gruva eller ett industriområde bokstavligen slukar belysning och står för en stor del av en anläggnings energiförbrukning. Genom att använda belysningsarmaturer från Prismalence går det dock att göra en besparing på närmare 400 000 watt jämfört med annan belysning. En siffra som motsvarar en besparing på mellan 60 och 70 procent.

– Vi försöker göra skillnad genom att gå på den stora energibov som belysning kan vara. Vi gör det genom en kombination av avancerad teknik och hållbara skal. Det är nämligen inte bara själva belysningen som ska vara hållbar, även materialet som bär upp det måste tåla stora påfrestningar och göras miljömässigt hållbart, säger Daniel Björk, säljchef på Prismalence och fortsätter

– Jag brukar ta Göteborgs hamn som ett exempel. Det är en stor containerhamn som dessutom har en av världens hårdaste utemiljöer. Med en temperatur kring nollstrecket utsätts belysningsarmaturerna för omväxlande påfrysning och upptining av saltvatten. Förhållanden som äter upp även tjockt stål och lackering på bara några år, berättar Daniel Björk.

På Prismalence i Örnsköldsvik arbetar idag nio personer med utveckling av linser och teknik. De har också hand om det omfattande projekteringsarbete som stora belysningsprojekt runt om i världen kräver. Själva tillverkningen av armaturerna står belysningsföretaget Nordic Light i Skellefteå för och de båda företagen samarbetar nära varandra.

– Det är inte bara vår energieffektiva belysning som är hållbar. Nordic Light har en av världens mest moderna lackeringsanläggningar, där all energi från tillverkningen återanvänds för att värma upp lokalerna. De återvinner dessutom alla kemikalier från tillverkningen, säger Daniel Björk.

Prismalences energieffektiva och härdiga belysningsarmaturer har gjort sig ett namn världen över och idag går 85 procent av produktionen på export.

– Just nu jobbar vi med ett stort projekt i Vercruz i Mexico men våra marknader finns över hela världen. Singapore, Kina, Japan, Honduras, Indonesien och England är några av dem. Belysningen av en fem kvadratkilometer stor hamn eller industrianläggning motsvarar belysningen av en normalstor innerstad. Det säger ju sig självt att det finns stora vinster med att göra den energieffektiv, säger Daniel Björk.

 

På bilden: Daniel Björk, säljchef Prismalence

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.