Energiföretag siktar på export

Nya möjligheter till export är förhoppningen när svenska företag möter representanter från tio länder på energikonferens i Vasa.

Ett av de hetaste energiklustren i Norden finns i Kvarkenområdet mellan norra Sverige och Finland. 134 företag ingår i ett växande samarbete. För att hjälpa fler svenska företag att knyta kontakt med såväl Finland som andra länder har North Sweden Cleantech och Cleantech Kvarken nyligen bjudit med ett antal företag till konferensen Energy Business Forum som årligen arrangeras i Vasa.

Det internationella inslaget under konferensen är mycket stort med representanter från tio länder. Förutom Sverige och Finland finns här ambassadörer, politiker och entreprenörer från Storbritannien, USA, Chile, Estland, Hong Kong, Mexiko och Tunisien. Det internationella inslaget innebär att företagen har stora möjligheter att hitta nya exportmarknader.

Export viktig
För flera av de svenska företagen som deltar på konferensen är nya exportmöjligheter av stor betydelse. Cue Dee, med huvudkontor i Sikeå, levererar master och utrustning för vindparker och telekomindustrin i över 40 länder och mer än 80 procent av omsättningen kommer från export. Prismalence från Örnsköldsvik ligger på samma nivå. Närmare 70 procent av företagets produkter för belysning i hamnar och tung industri går på export.

Urban Wikman från svenska företaget Cue Dee, tvåa från höger, i aktivt nätverkande under en paus i konferensen Energy Business Forum
Urban Wikman från svenska företaget Cue Dee, tvåa från höger, i aktivt nätverkande under en paus i konferensen Energy Business Forum. ”Det finns alltid stora möjligheter att knyta kontakt”, säger Urban Wikman.

Knyter nya kontakter
Urban Wikman från Cue Dee är en av deltagarna som tar tillfället i akt att nätverka och knyta nya kontakter under konferensen.

– Vår huvudmarknad är Sverige och Norge. Men Finland är en stor potential för oss, ett av våra närmaste länder som vi har levererat en del till, men jag hoppas på ännu mer, säger Urban Wikman.

Även om Skandinavien är huvudmarknad för Cue Dee så har företaget också en stor export till många andra länder. Skottland är en viktig marknad med sina vindparker och i Afrika har utbyggnaden av master för telekommunikation gett flera affärer, något som Urban Wikman tror kommer att växa än mer.

Vill hjälpa andra
Att vara med på nätverksträffar som Energy Business Week i Vasa är viktigt för att skapa nya kontakter, inte bara för Cue Dee utan för företag i hela regionen i norra Sverige, menar han.

– Vi bör försöka hjälpa varandra ännu mer när vi är ute så här. Vi har så många bra exporterande bolag i Västerbotten som är top notch. Det gör att vi kan tipsa om andra bolag i Skellefteå, Vindeln, Umeå och var de än är. Vi kan vara ambassadörer och hjälpa varandra än mer, säger Urban Wikman.

Mjuklanda i andra länder
Flera av representanterna från de olika länderna på konferensen talar om begreppet ”soft landing”. Det kan se lite olika ut i länderna, men i stort handlar det om att hjälpa företag att etablera sig på en ny marknad.

Sulev Alajöe från Estonian Investment Agency är en av flera som ger exempel på soft landning.

– När vi möter ett företag lägger vi först upp en karta över den sektor som företaget är intresserat av. Sedan försöker vi hitta lämpliga möjligheter för företaget, säger Sule Alajöe.

Internationella kontakter
Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech, avslutar konferensen med att understryka värdet av att knyta internationella kontakter.

– Vi startade samarbetet med Finland för några år sedan. Genom samarbetet länderna emellan kan vi erbjuda bättre affärsmöjligheter till företagen, säger Peter Hedman, ansvarig för North Sweden Cleantech.

– Vi ordnar också matchmaking-event där cleantech-företag får möta andra företag, kommuner och organisationer, fortsätter Peter Hedman.

Till representanterna från de olika länderna hälsar Peter Hedman:

– Jag är mycket imponerad av vad ni alla länder kan erbjuda och jag kan från vårt håll säga att vi samarbetar gärna med er.

Arrangörer av konferensen
Bakom konferensen står organisationer från både Sverige och Finland, ett tecken på den samverkan som finns mellan länderna inom cleantech-området. North Sweden Cleantech är en av arrangörerna, tillsammans med Cleantech Kvarken och teknikcentret Merinova i Finland.

Peter Lindberg från Ölnarp Unozon i Örnsköldsvik i samtal med Jan Nyman, North Sweden Cleantech
Peter Lindberg från Ölnarp Unozon i Örnsköldsvik i samtal med Jan Nyman, North Sweden Cleantech.

Sarah Price, Storbritanniens ambassadör i Finland, och Stephen Fox, tidigare diplomat från Skottland och idag vd för Panliska LTD
Sarah Price, Storbritanniens ambassadör i Finland, och Stephen Fox, tidigare diplomat från Skottland och idag vd för Panliska LTD.

Daniel Björk och Hans Opel från Prismalence i Örnsköldsvik var svenska företagare med på energikonferensen
Daniel Björk och Hans Opel från Prismalence i Örnsköldsvik var svenska företagare med på energikonferensen.

David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige, var en av talarna på konferensen
David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige, var en av talarna på konferensen. Han förespråkade bland annat ett ökat samarbete mellan startup-företag i Norden och Storbritannien.

Många engagerande samtal i pauserna under Energy Business Forum
Många engagerande samtal i pauserna under Energy Business Forum.

 

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.