Energiföretagen kraftsamlar i Vasa

Vasa Energy Week är den stora årliga händelsen för energibranschen i Kvarkenregionen.

Veckan inleds med företagsdejting mellan Umeå och Vasa – målet är att hitta den perfekta partnern.

– Det är en jättebra chans för de som tänker etablera sig internationellt, men vill börja med ett litet steg, säger arrangören Johan Wasberg på Merinova i Vasa.

Vasa Energy Week lockade 4300 personer förra året att nätverka inom cleantech-områden som sol, vind, vatten och biobränslen. 2017 pågår eventet mellan 20–24 mars och förhoppningen är att ännu fler företagare och nyckelpersoner inom förnyelsebar energi ska upptäcka nyttan av att samlas på ett och samma ställe.

– Det är redan det största energieventet i Finland, men vi hoppas och tror på ännu fler besökare i år, inte minst från Umeåregionen, säger Johan Wasberg.

Energiklustret i Vasa är ledande i Norden och sysselsätter hela 11 000 anställda. Den samlade årsomsättningen ligger på 4,4 miljarder euro.

– Här finns jättefina möjligheter till samarbete för företagen i Västerbotten och Örnsköldsvik. Vi är precis som finländarna också starka på cleantech-området. Det underlättar såklart att vi ligger nära varandra både geografiskt och språkmässigt, säger Susanne W Lindström, projektledare för internationella affärer på North Sweden Cleantech.

Veckan inleds med företagsdejting – stora finska företag som Danfoss, Veo och Wärsilä, matchas ihop med mindre bolag från Umeå.

– Det är en chans att skapa affärsmöjligheter och komma i kontakt med rätt personer på de bolag som är stora och viktiga för våra företag och partners, säger Susanne W Lindström.

För företagen i Västerbotten är Finland den största exportmarknaden, följt av Norge och Tyskland. Redan i dag finns ett gränsöverskridande affärssamarbete mellan grannarna genom projektet Cleantech Kvarken. Projektet bygger en brygga mellan de regionala branschsatsningarna Energy Vaasa i Finland och North Sweden Cleantech i Sverige, som stödjer affärsutveckling av bolag, i Västerbotten och Örnsköldsvik.

– Vi har mycket lättare att skapa kontakt med både stora och små bolag i Finland genom vårt samarbete i Cleantech Kvarken. På samma sätt kan vi hjälpa finländska bolag och underlätta för dem att göra affärer på den här sidan, säger Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech och Cleantech Kvarken.

Under hela energiveckan i Vasa pågår massvis av event som ska skapa affärsmöjligheter.

Ett viktigt event under veckan är Energy Business Forum där vi får lyssna på affärsmöjligheter ifrån åtta länder. Deltagarna får möjlighet att nätverka med bland annat Storbritanniens och Chiles ambassadörer, Tillväxtverket, Invest Hong Kong, samt flera finska företag.

– Det är viktigt att poängtera att det inte bara går ut på att sälja och exportera – ska vi bidra till minskade koldioxidutsläpp måste vi föra ut våra kunskaper om ren energi, säger Susanne W Lindström.

En del av regeringens mål för hållbar utveckling är att säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad senast 2030.

Under Vasa Energy Week medverkar bland annat Skellefteå Kraft, Umeå Energi och Region Västerbotten, samt Prismalence, Cuedee, Racoon miljöfilter, Nordic Flanges och Örnalp Unozon.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.