Energisjälvförsörjande hus i Skellefteå

Ett nytt energisjälvförsörjande hus ska byggas på Skellefteå campingplats. Med hjälp av batterier och vätgas ska solenergin räcka över vintern.

Huset ska inte vara anslutet till el- eller fjärrvärmenätet utan energiförsörjningen ska komma från solceller på taket och överskottsenergi ska lagras i batterilager. När batterierna är laddade används överskottsel från solcellerna till att driva elektrolysrören som omvandlar vatten till vätgas och syrgas.

Skellefteå Kraft som driver projektet tog initiativet till det självförsörjande huset, kallat för Zero Sun Project, för att kunna svar upp mot trenden om ökad självförsörjning. Utmaningen ligger i att klara energiförsörjningen i en region där soltimmarna kan vara noll under vissa vintermånader. Enligt Fredrik Jonsson, tekniksansvarig på Skellefteå Kraft, handlar det om att producera tillräckligt mycket vätgas under sommaren för att klara vintern.

Leverantörer till komponenterna för energisystemet är inte fastlagt vilket betyder att vilken typ av styrsystem som ska användas i huset inte heller är bestämt. Skellefteå Kraft tänker sig att det blir en kombination av ett smart elnät och ett smart hem.

I juni 2018 planeras huset stå färdigt och allmänheten kommer att kunna bo i det då det hyrs ut precis som campingens övriga stugor.

Läs hela artikeln

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.