Energy ConFusion - en viktig mötesplats för en hållbar framtid

Hur vi producerar, lagrar och använder energi när elektrifiering, digitalisering och uppkopplade industrier efterfrågar förnybar energi är något som diskuterades under den internationella mötesplatsen och konferensen Energy ConFusion, som arrangerades av North Sweden Cleantech med partners i Skellefteå 3-5 juni 2019.

North Sweden Cleantech har skapat norra Sveriges första och största internationella konferens inom förnybar energi. Min förhoppning är att vi med denna konferens sprider kunskap om att Sverige och Norden har en central roll att spela för framtidens transformation från fossil energi till förnybar och ren energi, säger Susanne W Lindström, verksamhetsledare på North Sweden Cleantech.

Att Energy ConFusion hålls i norra Sverige är ingen tillfällighet. Regionen är stark inom grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. Här finns kunskapen och naturresurserna som kan skapa en hållbar framtid och Bengt Ivansson, näringslivschef på Skellefteå kommun, menar att den starka industritraditionen är en enorm tillgång.

– Hela norra Sverige förtjänar uppmärksamhet inom det här området och Energy ConFusion är en viktig pusselbit. Det placerar vårt näringsliv i rätt sammanhang dels internationellt och dels tillsammans med både startups och ledande företag, säger Bengt.

Intressant innehåll

Att världen står inför en stor omställning är ingen nyhet och kommer att kräva innovationer och samarbeten och Energy ConFusion är en mötesplats där idéer kan födas, samarbeten och nya kontakter kan skapas.

Jag är mycket imponerad av möjligheten till att få träffa och lyssna till så många intressanta talare och få en inblick kring utvecklingen av världens omställningen av energi. Det här är en mötesplats som behövs, säger Karin Hedlund, vice VD och CFO vid Umeå Energi tillika en av talarna.

Programmet var späckat av intressanta talare som belyste olika aspekter av den omställningen till hållbar energi. 

Extra intressant var Eric Vettel från America Energy Society, som upplyste om vikten av att jobba mera med säkerhetsaspekten av Smart Cities, säger Susanne W Lindström.

Samarbete viktigt för en hållbar framtid

Regionen har ett starkt samarbete mellan näringsliv och akademi samt mellan olika branscher i regionen och detta är en av anledningarna till att näringslivet utvecklats positivt. Idag erbjuder skogsindustrin allt fler hållbara sätt att använda trä genom kombinationen av maskinleverantörer, sågverksföretag, konstruktörer och starka forskningsmiljöer. Samarbeten inom gruvindustrin har drivit på en omställning som gjort företagen världsledande inom innovations- och teknikutveckling. Samarbeten mellan akademi och näringsliv har gjort regionen till en smart regionen med utveckling inom smarta, hållbara lösningar. Northvolt valde att etablera sig i regionen tack vare bland annat den förnybara energin från Skellefteå Kraft och kunskaperna hos det kringliggande näringslivet.

– I varje bransch har samarbeten skapat nya möjligheter, stärkt konkurrenskraft och bidragit till positiva effekter när det handlar om områden som säkerhet och arbetsmiljö. När vi är öppna för fler idéer och perspektiv skapar vi också en bra jordmån för att det ska fortsätta. Därför är mötesplatser som Energy ConFusion så viktiga, säger Bengt Ivansson.

Uppslutningen på Energy ConFusion översteg arrangörernas förväntan och eventet uppskattades av besökarna, även detta ett tecken på att samarbete är viktigt.

Arbetet med Energy ConFusion har verkligen varit ett kvitto på att samverkan är en framgångsfaktor. Vi är oerhört glada och stolta att så starka partners både inom och utanför regionen slutligt upp bakom satsningen och också varit aktiva medskapare till denna nya mötesplats, säger Sanna Orellano, projektledare Energy ConFusion.

Fakta Energy ConFusion

Energy ConFusion är en mötesplats som samlar viktiga aktörer för att diskutera, inspirera och skapa kontakter för en hållbar framtid. Det är en mix av konferens, matchmaking, utställning och mötesplats som arrangeras av North Sweden Cleantech med huvudpartners Northvolt, Boliden, ABB, Skellefteå Kraft, Energimyndigheten, Umeå Energi, RISE samt InnoEnergy. Arrangemanget stöttas även av Skellefteå kommun, Umeå kommun, GreenExergy, Ignite Sweden samt Node Pole. 

Läs mer om Energy ConFusion här

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.