Exportsamarbeten, testbäddar och smarta städer

Grön teknik och ren energi stod i fokus när North Sweden Cleantech bjöd in till Cleantech Meetup Umeå om smarta hållbara städer.

Framtidens hamn som en testbädd i Holmsund utanför Umeå, exportsamarbeten kring grön teknik med innovativa svenska företag och utveckling av smarta hållbara städer var några ämnen som togs upp när North Sweden Cleantech bjöd in till säsongens sista Cleantech Meetup om grön teknik och ren energi i Umeå.

Intresset för grön teknik och ren energi växer. Närmare 100 svenska företag finns med i samarbetet kring North Sweden Cleantech, tillsammans med de finska företag som är med i nätverket rör det sig om nära 200 företag, berättade Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Studiebesök från hela världen
– Vi har inte bara fysiska investeringar i regionen utan även andra satsningar. Smart City Sweden syftar till att öka exporten på smarta hållbara lösningar från Sverige och företagen som står bakom dessa. Vi tar emot studiebesök från hela världen för att visa våra lösningar, berättar Jenny Åkermark, ansvarig för Smart City Sweden Region Norr.

– Under 2019 hade vi 1602 besökare till Sverige så det är ett bra tillfälle att synas som företag, fortsätter Jenny Åkermark.

Bland talarna under kvällen fanns även Magnus Stenvall från Umeå Energi, ansvarig för strategiska partnerskap och samarbeten.

– Digitaliseringen ger jättemöjligheter med fler och fler saker uppkopplade. Det leder till att vi kopplas ihop både som privatpersoner och företag. Vi behöver jobba tillsammans i ett ekosystem kring detta, sade Magnus Stenvall.

– En smart stad bygger på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Vi behöver kompetens in i detta, vi behöver nya innovationer och inte minst kraften i att jobba tillsammans.

Unika samarbeten i Umeå
Magnus Stenvall menar att det händer mycket inom utvecklingen av Umeå.

– Vi utforskar 5G-teknikens möjligheter och vi har ett unikt samarbete kring en ny stadsdel på Tomtebostrand. Tillsammans med Komatsu bygger vi en ny fabrik med hög ambition kring hållbarhet, menar Magnus Stenvall.

Under kvällen berättade även Jan Snygg, Xport, och Lennart Olofsson, vd för Ecoclime om exportsamarbete med innovativa svenska företag, medan Isabella Forsgren, infrastrukturstrateg, INAB, gav en inblick i utvecklingen av den nya hamnen i Holmsund utanför Umeå.


Text: Mikael Hansson

Fotograf: Malin Grönborg

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.