Företagens gröna omställning - rapport från Tillväxtverket

Ny nationell enkätundersökning om företags inställning till grön omställning visar att 8 av 10 företag anser att grön omställning är en viktig förutsättning för att vara konkurrenskraftig och långsiktigt lönsam. Samtidigt upplever företag utmaningar inför grön omställning.

För att stödja företagens gröna omställning behövs ett förbättrat kunskapsunderlag, till stöd för bland annat beslutsfattare och andra offentliga aktörer, som kan användas för att skapa bättre förutsättningar för företag att utvecklas. Tillväxtverket har därför genomfört en omfattande undersökning där 5 000 små och medelstora företag har svarat på en enkät med syftet att förstå företagens utmaningar och möjligheter.

Sammanfattning

Några av insikterna från undersökningen:

  • Grön omställning är avgörande för företag att hålla sig relevanta i en marknad som ställer ökade krav på grön omställning och ansvarstagande.
  • Företag betonar vikten av långsiktiga politiska beslut för att skapa en trygg miljö för gröna investeringar och nödvändiga förändringar.
  • Lagar och regler framstår som både drivkraft och hinder för grön omställning. Undersökningen visar att behovet av att utforma regler och myndighetsprocesser för att underlätta för företag och minimera negativa effekter är stort.
  • Majoriteten av företagen anser att grön omställning kräver ny kompetens. Vidareutbildning av befintlig personal och företagsledning anses vara en prioritet, med ökat behov av rekrytering ju större företaget är.

 

Klicka här för att läsa hela rapporten "Företagens gröna omställning"!

Klicka här för att läsa mer om rapporten "Företagens gröna omställning" på Tillväxtverkets sida!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.