Framåtsträvande och vägledande samtal i kris

Många inom näringslivet känner, och har känt under hela våren, en stress och oro till följd av pågående situation som världen befinner sig i just nu. För att bemöta detta har Future Cleantech Solutions skapat en webbinarieserie med fyra olika teman. Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare och mental coach vid Örnsköldsviks kommun, haft djupgående samtal med personer som kunnat ge en inblick och verktyg i hur vi kan hantera den här situationen.

Våra finska kollegor i Future Cleantech Solutions genomförde första webbinariet där en panel pratade kring just stress och oro. Konkreta tips och råd för att hantera konsekvenserna av den rådande coronapandemin behandlades, allt för att få en andningspaus.

Deltagare i seriestartens paneldiskussion var Anne Salovaara-Kero, Direktör, Österbottens kriscenter Valo, Camilla Klockars, Pastor, Vasa svenska metodistförsamling, Matias Mäkynen, Styrelsemedlem, Österbottens förening för mental hälsa/Riksdagsledamot
Daniel Särs, Konsult/Psykolog, MPS och Jon Moraeus, internationell affärsutvecklare i Örnsköldsvik/Mental coach. Se paneldiskussionen här!

Efter paneldiskussionen har Jon Moraeus sedan tagit vid och intervjuat personer under olika teman och här nedan följer en kortfattad sammanfattning av vad vi tog med oss från de kortare samtalen.

- Jag vill jobba med samtalet, både högt och lågt. Det handlar om att våga prata om saker som vi inte förstår och då är det första steget mot att hantera det att våga vara öppen och ärlig. Säger Jon Moraeus.

Seriens andra samtal var med Ulrika Sundqvist den 28 maj.
Ett ärligt, öppet samtal om ett hållbart förhållningssätt till livet

Ulrika är socionom, yoga, mindfullness och compassion lärare. Läs mer om henne här.

Ulrika betonade vikten av att vara snäll mot sig själv i dessa tider och att minnas att ingen är perfekt, vi är alla vår egen största kritiker. Hon nämnde även att i hårda tider är andningen central och det handlar då om att andas djupt. Ulrika talade även om det ”inre vackra ledarskapet”. Se Ulrikas samtal här!


Tredje samtalet var med Marica Lassus och Peter Höckert den 4 juni
Ett ärligt, öppet samtal om att hitta sin inre kraft

Marica är LMI ledarutvecklare och Peter ledar- och affärscoach. 

Under deras samtal betonades vikten av att prata med sig själv och att fundera kring vilka ämnen som fokuserar mina tankar kring. Vad berör jag för ämnen i mitt huvud? Att min attityd styr mycket det resultat som jag får. Se Marica och Peters samtal här!


Fjärde samtalet var med Johanna Engström den 11 juni
Ett ärligt, öppet samtal om att skapa hållbara arbetsplatskulturer

Johanna är jämställdhetskonsult och grundare Vkna! Läs mer om henne här.

Johanna pratade om att om man priviligierad så har man ett ansvar att försöka förstå och då gäller det att utbilda sig. Diskussioner kring jämställhet och hållbarhet handlar många gånger om att vi behöver få fler perspektiv på utmaningen. Hon nämnde även att för att fler ska engagera sig i jämställdhetsarbete så kan det vara klokt att prata om hur vi ska göra det istället för att använda ord som många har olika uppfattningar om. Se Johannas samtal här!

- Samtalsserien har givit oss många olika verktyg man kan använda sig av och eftersom det handlar om ”jaget” så är det viktigt att man använder sig av de verktygen och jobbar med sig själv. Säger Jon Moraeus


För dig som missade samtalen live finns nu samtliga samtal på YouTube!

Eventet arrangeras genom projektet Future Cleantech Solutions finansierat av Interreg Botnia-Atlantica, Österbottens förbund, KOSEK, Teknologicenter Merinova, VASEK, Vasa stad, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, Umeå kommun och Örnsköldsviks kommun.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.