Framgångsrecept för att stärka kvinnors företagande

Centerpartiet genom Helena Lindahl och socialdemokraterna genom Jennie Nilsson har tagit ett gemensamt initiativ för att skapa Womengage - en mötesplats för politik och näringsliv med syfte att uppmuntra kvinnors företagande.

Carina Holmqvist, professor från Handelshögsskolan inledde dagen och berättade att kvinnor alltid har varit företagsamma, men inte företagare. För att påverka detta är det viktigt att skapa synlighet för kvinnors företagande genom bra program med rådgivning, stöd och ambassadörer.

Maud Olofsson engagerade åhörarna med sin föreläsning om hennes resa som politiker, där en av hennes drivkrafter var att stärka kvinnors företagande. Under sju år satsade staten 100mkr/år för att stärka kvinnors företagande, något som hon då fick stor kritik för.

- Det är extremt provocerande att ha särskilda insatser för kvinnors företagande. Anledningen är att det upplevs provocerande att kvinnor skall tjäna pengar, säger Maud Olofsson.

Anna Hallberg, vice vd på Almi, berättar att endast 4 % av riskkapitalet inom techindustrin går till bolag som leds av kvinnor. Hon berättar också att män ofta söker stora pengar till en liten idé, medan kvinnor kommer med stora idéer och söker små medel.

Macacos den Brasilianska superfrukten
Mor och dotter, Andrea och Camille Sucasas Gottfridson, berättade om sin entreprenörsresa med bolaget Macacos, som säljer Brasiliansk superfrukt. Deras resa började med ett stort mod då den framgångsrika modern med en trygg hög lön och dottern som gick handelshögskolan med stora drömmar tog steget och bildade familjeföretaget Macacos.

- Framgångsreceptet är mod, timing, vanor, team och envishet, säger Camille Sucasas Gottfridson.

Gyllene regler för kvinnligt ledarskap
Sedan 2011 ingår Maud Olofsson i ett råd som heter International Council for Women Business Leadership, tillsammans med bland andra Hillary Clinton.
Rådet har skrivit ihop några gyllene regler som skall leda vägen till hur vi i vardagen kan stärka kvinnors företagande. De så kallade ”Golden rules to women leadership”:

  • Dela med dig av ditt nätverk
  • Visa på kvinnor som förebilder
  • Acceptera inte en konferens där endast män sitter i podiet
  • Lyft fram kvinnor och tala väl om kvinnor, på ett systematiskt sätt

Helena Lindahl som var en av initiativtagarna till dagen är nöjd.

- Mest intressant för mig  idag var enskilda möten med företagare som fanns på plats. Jag har tagit med mig frågor som skall bearbetas och tas vidare i den politiska agendan, säger hon.

 

Text & bild: Susanne W Lindström

Bild: På bilden Andrea och Camille Sucasas Gottfridson. Bolaget Macacos bidrar till bevara Amazonas skogen  genom att låta den lokala befolkning sälja dessa superfrukter istället för att låta skogen skövlas. 

Taggar/ women

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.