Framtiden växer i Örnsköldsvik

Den skogliga bioekonomin stod i fokus vid heldagskonferensen ”Här växer framtiden” i Örnsköldsvik. Dagen var vigd åt framtiden, med fokus på möjligheter inom allt från allmän acceptans av biomaterial, bioraffinaderier, trädbyggnation och papper med inbyggd elektronik. 

Hur skapar vi hållbar tillväxt inom den skogliga bioekonomin? Skoglig råvara har vi gott om i Sverige, men hur tar vi till vara på den på bästa sätt och hur förbättrar vi konsumenternas syn på biobaserade material? Marco Lucisano, från RISE presenterade en konsumentundersökning vad gäller tillförlitlighet och hur exklusivitet hos olika material. Naturliga råvaror som trä och ull hamnar högt både vad gäller tillförlitlighet och exklusivitet, medan plast får lågt betyg i båda kategorier. Motsägelsefullt nog hamnar biobaserade material bara snäppet högre än plast. Marco poängterar att innan biobaserade material kan få en bred acceptans i samhället är det av högsta vikt att allmänheten får en bättre förståelse av vad biobaserade material faktiskt ÄR.

När det kommer till att bygga i trä har acceptansen kommit längre. Påbyggnader i trä görs i stor skala över hela landet berättar Britt-Inger Olofsson från Trästad Skellefteå kommun. Skellefteå ligger i framkant vad gäller träbyggnad på samma sätt som Örnsköldsvik ligger i framkant när det gäller att skapa värdefulla produkter av reststömmar från såg- och pappersindustrin.

Dr Kate Stone, med en doktorsexamen inom fysik vid Cambridge Universitet, hade en inspirerande föreläsning om framtidens förpackningar. Hon visade en uppsjö av prototyper där traditionella pappersprodukter som planscher, kartonger och böcker integrerats med kreativa tekniska lösningar för att frambringa helt nya produkter.

Dagen avslutades med att de drygt 80 deltagarna fick ta fram förslag på hur regionens bioekonomiutveckling ska kunna utvecklas i framtiden. Välkommen att ta del av förslagen som kommer att publiceras inom kort  på Världsklass Örnsköldsvikskommuns hemsida.

Mer information och filmer från dagen finns här->

Text; Maria Klintenäs och Helena Näsström

Bild; Helena Näsström

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.