FSC-märkt trä hjälper kontorsfastighet att nå platinanivå inom miljöcertifiering

Träkoncernen Martinsons invigde i våras sin nya fabrik för korslimmat trä (KL-trä). Första leveransen går till kvarteret Hilton Frösunda i Solna - en kontorsbyggnad i nio våningar med de två översta våningarna i trä och målet att nå den högsta nivån i miljöcertifieringssystemet LEED.

Martinsons nya produktionslinje för KL-trä invigdes i västerbottniska Bygdsiljum i våras. Inte långt därefter lämnade den första leveransen fabriken för kvarteret Hilton Frösunda i Solna, norr om Stockholm. Kontorsfastighetens två översta våningar omfattar tillsammans en yta på 1800 m2 där bärverket utgörs av limträ och bjälklaget av KL-trä. Martinsons står också för montaget av träbaserade takelement från tillverkaren Lättelement i Örnsköldsvik.

Byggnaden har som mål att nå den högsta nivån, platina, inom miljöcertifieringssystemet LEED* som administreras av Sweden Green Building Council. Och Martinsons har levererat i enlighet med de höga ambitionerna inom hållbarhet och låg klimatpåverkan.

– Vi har bara använt FSC-märkt virke vilket innebär att råvaran har full spårbarhet från skog till färdig produkt. Dessutom har vi tagit fram miljövarudeklarationer på våra byggdelar vilket visar att vi lever upp till de högt ställda kraven på kvalitet och hållbarhet, säger Robert Andersson, projektledare på Martinsons.

Miljövarudeklarationerna har utförts av IVL Svenska Miljöinstitutet och godkänts av EPD Norge. De visar att en kubikmeter av Martinsons KL-trä, inräknat råvaruutvinning och transporter, binder hela 658 kg koldioxid netto och att en kubikmeter limträ binder 679 kg CO2 netto.

*The LEED™ Green Building Rating System är det mest kända bedömningssystemet, utvecklat och administrerat av U.S. Green Building Council. LEED är anpassat för alla typer av byggnader genom att olika versioner utvecklats från grundversionen. Den version av LEED som oftast används för att certifiera kommersiella fastigheter bedömer byggnadens miljöprestanda utifrån områdena: närmiljö, vattenanvändning, energianvändning, material samt inomhusklimat. Därtill kan bonuspoäng uppnås för innovation i projektet och regionala hänsynstaganden.

Läs hela pressmeddelandet

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.