Gränsöverskridande samarbete på agendan vid nederländskt besök

En delegation på cirka 50 personer från Groningen, Nederländerna, besökte förra veckan Sverige och Finland med syftet att stärka det gränsöverskridande samarbetet främst inom förnybar energi, transport och utbildning.

Delegationen som bestod av ministrar, borgmästare, industriledare och andra personer i ledande ställning besökte under några dagar Sverige för att sedan avsluta sin resa i Finland. Fokus för delegationen var samarbete och i Sverige besöktes bland annat Luleå där besökarna fick lära sig mer om satsningarna i Norrbotten och besöka HYBRIT pilotanläggning för fossilfritt stål.

Programmet i Vasa, Finland bestod av temadiskussioner och företagsbesök, bland annat diskuterades att ett samarbete med Groningens Hydrogen Valley skulle kunna skapa möjligheter för med synlighet på den europeiska marknaden för nordiska aktörer. Samarbete över Kvarken presenterades, bland annat Nordic Battery Belt som innefattar energilagring och utveckling av batteriindustrin i Sverige, Finland och Norge samt det nära samarbetet mellan Umeå och Vasa med bland annat ett gemensamt hamnbolag och ett samarbete på strategisk nivå. Från regionen deltog Boh Westerlund, VD Oazer och Robert Lindberg, VD Skellefteå Airport som båda deltog i diskussioner om bland annat elektrifieringen av flygindustrin.

Besöket var lyckat och nu väntar diskussioner om framtida samarbeten för att nå den gröna omställningen.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.