GreenExergy - en kugge i den stora omställningen

Efterfrågan på att ställa om fossiltunga industrier till mer biobaserad eller med miljövänlig produktion ökar stadigt. Konsultbolaget GreenExergy i Skellefteå jobbar med energifrågor i stora anläggningar - ökad tillväxt och nyanställningar väntar.

- Vi är i ett expansivt läge, vi ska växa och fortsätta leverera god kvalitet inom våra huvudområden, säger VD Anders Bystedt.

GreenExergy har sedan starten 2009 gjort sig ett namn inom det gröna omställningsområdet. Företaget bildades och ägs även idag av Skellefteå Kraft och Outotec, med stöttning av Sparbanksstiftelsen Norrlands riskkapitaliststiftelse, med syftet att ta tillvara de kunskaper som fanns inom bioenergiområdet. Genom åren har det utvecklats till att mer handla om energifrågor i stora anläggningar. Ett område där GreenExergy har stor kompetens.

En ökad efterfrågan

- Målsättningen är hela tiden att kunna bidra till att effektivisera anläggningar och ställa om från fossilt till mer biobaserat eller miljövänlig produktion. Tittar man på gruvindustrin där vi är verksamma, så ser man ett klart fokus idag på miljövänligare produktion, elektrifiering och mot vätgas för bränslecelldriven malmtransport, till exempel. Många företag tar ansvar och efterfrågan ökar i de industriella satsningarna som görs med mer fokus på rena energikällor, säger Anders. Anders Bystedt, VD GreenExergy

GreenExergy jobbar även med arbetsmiljösäkerhetsfrågor som riskbedömning och säkerhetsanalyser samt anläggningskonstruktion, mekanisk detaljkonstruktion och CE-märkning som några av sina affärsinriktningar.

Växa med två medarbetare

Pandemiåret 2020 blev speciellt men Anders tycker ändå att företaget klarat sig bra och behövde inte säga upp medarbetare. Idag är 13 personer anställda och företaget har för avsikt att växa med två personer i år. 

- Vi har klarat oss ganska bra. Nu är tillväxtmålet med en hög kvalitet mot våra kunder, säger Anders. 

Själv har han en bakgrund inom träteknik som han doktorerade inom på Luleå tekniska universitet, därefter gick resan vidare till RISE där han forskade och arbetade som sektionschef.

- Trä har alltid intresserat mig så det kändes naturligt att slå in på den vägen när jag studerade. I den vevan kom också miljöfrågorna in som en viktig del, både med trä som byggmaterial, energislag och möjlighet till nya material som man kan göra mycket kring. Den utvecklingen driver man hela tiden framåt inom träindustrin och det finner jag intressant. När den här tjänsten dök upp kändes det spännande eftersom GreenExergy jobbar för andra bitar som bidrar till den omställningen och det behövs.

Är det drivkraften att göra gott för klimatet du brinner för?

- Ja, visst är det de frågorna som driver en och viljan att se förändringar genom en effektivare industri som släpper ut mindre och hittar vägar framåt, säger Anders.

Rätt riktning

Han tycker att det sker många positiva satsningar i regionen, med grön utveckling och omställning i fokus.

- Sverige tar steg i rätt riktning genom att sikta in sig på de stora utsläppspunkterna, som att exempelvis sänka utsläpp i stål och cementindustri och att man tittar på biobaserade utsläpp som i praktiken kan betyda negativa utsläpp genom bio-CCS. Då får man bra effekt! Vår affärsidé är bland annat att bidra till den omställningen, säger han.

Läs mer om GreenExergy här!

På stora bilden: fjärrvärmeanläggning
På lilla bilden: Anders Bystedt, VD Greenexergy

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.