Grön innovation och teknik har satt Eurocon i förarsätet

Med grön teknikprägel och genom smarta förvärv av spetskompetens har Eurocon blivit en aktör att räkna med. Men det finns större planer för konsultföretaget – bara under 2021 ska det genomföras en stor rekryteringsinsats som omfattar upp till 30 nyanställningar.

– Vi behöver bli fler för att vara med på den ”boost” som kommer och redan har börjat nu när Sverige succesivt öppnar upp, säger Robert Bylin, vice vd.

Eurocon har verksamhet inom ett flertal branscher som skogs- och massaindustri, gruvindustri, kemi med flera. Skogs- och massaindustri är det dominerande segmentet. Deras tjänster är kopplade till alla tekniska discipliner som ingår i en investering – från förstudie till implementering och underhåll. Service- och produktportföljen är inriktad på effektivisering och optimering av kundens befintliga anläggningar och processer.

– Vi har långsiktigt jobbat med forskning och innovation, det har varit en av grundpelarna sedan starten 1990. Ägarna har aktivt varit med i RISE Processum och startade More Research här i Örnsköldsvik som numera ingår i RISE, så vi har alltid haft stort intresse av innovation och grön kunskap. Det gör att våra ingenjörer får jobba med pilotanläggningar och testa det som ska bli morgondagens produkter och fabriker, säger Robert.

Eurocon har vuxit från de sju grundarna till dagens 270 anställda. Kontoren finns från Kiruna i norr till Karlshamn i söder men med fokus på norrlandskusten. Tre av grundarna är fortfarande aktiva i bolaget som blev börsnoterat 2007 och handlas på Spotlight Stock Market.

”Stort behov av grön teknikutveckling”

Med tanke på den investeringsboom som sker inom grön teknik har Eurocon kommit fram till att det behövs mer kompetens, inte minst i norra delen av Sverige.

– Ja, den gröna hållbarhetssidan har framtiden för sig och det känns jättebra eftersom det passar vår profil. Vi ligger helt rätt där. Titta bara på allt spännande som är på gång. Bara här i Örnsköldsvik ska RISE bygga en ny pilothall, EcoHelix som eventuellt ska skala upp i en ny stor anläggning och Liquid Wind som har en världsunik produktionsanläggning på gång tillsammans med Övik Energi, säger Robert och fortsätter:

– Lägg därtill Hybrit och H2 Green Steel i Norrbotten så är behovet av grön teknikutveckling stort i norr. Dessutom ser omställningen inom papper och massa ut att svänga mer och mer mot kemisidan för att ta det vidare i värdekedjan och där är vi också starka, säger Robert.

Anställer till alla orter

Eurocons konsultexpertis är störst inom automation, men det finns även ett brett processkunnande och det gäller både inom papper, massa och kemi. Man har även egna mekanik- och anläggningskonstruktörer.

Kunderna är kända stora bolag som SCA, Holmen, LKAB, Metsä, Husum, Domsjö och Södrakoncernen för att nämna några.

– Vi har väldigt duktiga och erfarna konsulter, om vi får vara med i de här nya projekten som ligger i framkant av utvecklingen, så tycker våra medarbetare också att det är kul och utvecklande.

Hur ser ni på framtiden?

– Väldigt positivt, vi kommer nu att gå ut med en stor rekryteringskampanj på alla orter där vi är verksamma. Vi behöver anställa väldigt mycket folk, 20–30 personer och kanske ännu fler om vi hittar rätt kompetens, för att vara med på den ”boost” som kommer och redan börjat nu när Sverige succesivt öppnar upp. Vi ska stå väl rustade när tiden är mogen och det känns riktigt bra att kunna göra den här satsningen, säger Robert som särskilt välkomnar kvinnliga ingenjörer.

– En mer jämställd arbetsplats som har större mångfald är något som vi jobbar aktivt med, tillägger Robert.


Vice vd Robert Bylin och Eurocon jobbar aktivt för att växa nu när behov av grön teknikutveckling är stort. Foto: Eurocon

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.