Hållbarhet på framtidens arbetsplatser i fokus

Hållbarhet vid framtida arbetsplatser från olika perspektiv var på agendan när webinaret Future Susainable Workplaces, som arrangerades genom projektet Future Cleantech Solutions och en del av EnergyVaasa Talks, bjöd in deltagare från hela världen att ta del av insikter från ledare och beslutsfattare från Sverige och Finland. Eventet modererades av Annakarin Nyberg.

– Vi är så glada att vi kunde samla dessa inspirerade ledare från olika områden för en gränsöverskridande diskussion, där de delade med sig av sina personliga tankar och insikter kring hållbart arbete. Innovativt tänkande händer när vi korsar gränser och samarbetar, sade Triinu Varblane, finsk projektledare för Future Cleantech Solutions.

Talarna vid eventet var eniga om det faktum att det fortfarande krävs arbete när det kommer till jämställdhet och alla måste bidra.

– Vi lever fortfarande i en pandemi, men vad gäller jämställdhet så fortsätter arbetet. Det är viktigare än någonsin att i framtidens arbetsplatser lyfta fram jämställdhet, sa Tomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet i Finland.

Jutta Urpilainen, EU kommissionär för internationella samarbeten, konstaterade att vi inte använder den fulla potentialen av vårt samhälle om vi inte inkluderar kvinnor i ledande positioner. Jämställda arbetsplatser ger bättre arbetsmiljöer. 

Pandemin ger en knuff mot mer hållbar arbetskultur

Enligt Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Northvolt, har medvetenheten kring hållbarhetsfrågor ökad under pandemin.

– Det har blivit mer viktigt för människor att det företag de arbetar för bidrar till en mer hållbar värld, sade hon.

Martin Ärlestig, EVP Production & CIO vid Komatsu Forest och Hannu Mäntymaa, VD vid Wärtsilä Finland var eniga om att det krävs samarbete för att förändra världen.

– Ingen kan göra det själv. Det krävs nya sätt att tänka och samarbete, sade Hannu Mäntymaa.

Roleff Kråkström, VD vid Moomin Characters såg fram emot framtiden och uppskattade att Norden kommer att ha en viktig roll i återuppbyggnanden av samhället efter krisen.

– Våra samhällen är baserade på jämställdhet, inkludering och förtroende. Nordisk konst och litteratur bär med sig dessa värderingar, sade han.

Motståndskraft och emotionell intelligens för att hantera kris

Att bygga upp psykologisk trygghet och mer motståndskraft hjälper till att hantera kriser, menar Annele Heikkilä, Competence Development Manager vid Boliden Kokkola.

– Ledare är förebilder, vi visar respekt och använder emotionell intelligens på arbetsplatser för att skapa psykologiskt trygga miljöer. Det faktum att så många distansarbetar medan många inte gör det ställer krav på ledarskap eftersom vi måste stötta var och en lika mycket, sade hon.

Katarina Borstedt och Roleff Kråkström underströk att yngre generationer bidrar med nya perspektiv och en digital lätthet som företag borde ta del av.

Årets jämställda företag utsågs för första gången

Som en grande finale blev det Vasa-baserade IT-företaget Gambit Labs Ab utnämnda till Årets jämställda företag 2021 i Österbotten. Hedersutnämnande delades ut till Citec Oy Ab, Devatus Oy, Fresh Servant Oy Ab, Andelslaget Närpes Grönsaker och VILPE Oy.

Juryn bestod av Österbottens förbund/Österbottens arbetsgrupp för jämställdhet, Vasaregionens utveckling VASEK, Jakobstadsregionenens utvecklingsbolag Concorida, Dynamo Närpes, Kristinestad näringslivscentral, Kust-Österbottens Företagare, Technology Center Merinova, Viexpo och Österbottens handelskammare.

Text: Terhi Teräväinen, VASEK
Bild: Felix Rantschukoff

Läs mer om Future Cleantech Solutions här!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.