Holmen spår revolution för skogsvården med nytt gödningsmedel från Umeåbolaget Arevo

Efter att Holmen i femton år har använt arginin som flytande gödning på sina plantskolor finns nu det organiska gödningsmedlet Argrow, från Arevo, även i fast form. Detta möjliggör eftergödsling av plantor i skogen skriver Holmen i sitt pressmeddelande. Forskningsresultat har visat att skogsplantor är betydligt mer förtjusta i arginin som kvävekälla än i nitrat.

Klassiska gödningsämnen innehåller en hög andel nitrat som kvävekälla. Nackdelen är att nitrat lätt lakas ur med negativ påverkan på vattendrag och brunnar som följd. Arginin är till skillnad från nitrat organiskt och har en positivt laddad molekyl som binds i jorden. Detta medför att kvävet, som är en förutsättning för plantans tillväxt, inte sköljs bort vid nederbörd eller bevattning. Vilket är en stor fördel både för plantan och för miljön.

– Argrow är ett flytande gödningsmedel som ger en stor andel små och fina rötter och ett effektivt och miljövänligt nyttjande av kväve, säger Daniel Hägglund som är chef för frö- och plantverksamheten i Holmen. Numera används Argrow till de 35 miljoner plantor vi varje år odlar på våra plantskolor.

Att arginin ger bättre rötter, snabb tillväxt och hög överlevnad upptäcktes och patentskyddades av bolaget SweTree Technologies (STT) som i samarbete med Holmen har tagit fram det nya gödselmedlet Argrow. Utveckling och marknadsföring av gödselmedlet hanteras numera av bolaget Arevo AB. Arevo medverkade under 2017 i North Sweden Cleantechs och Business Swedens gemensamma satsning ”Steps to Export” ett accelereringsprogram för internationalisering, för att lättare få ut sina produkter på en internationell marknad.

Holmens plantskolor i Friggesund och Gideå har länge använt det organisk a gödningsmedlet Argrow. Att det nu finns i fast form gör det möjligt att även tillsätta gödningen när plantorna sätts i marken. Under 2016 och 2017 har försök gjorts med fältgödsling med långtidsverkande granulat av argininfosfat. Och försöken ser, enligt Daniel Hägglund, mycket lovande ut. Blir resultaten under 2018 lika positiva tror han att metoden är här för att stanna.

– Jag tror personligen att det här kan komma att innebära en revolution för skogsvården i Sverige, säger Daniel Hägglund i pressmeddelandet.

 

Bild Bertil Axelsson, orginaltext Holmen kompletterad av Maria Klintenäs

Läs pressmeddelandet från Holmen här ->

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.