Japansk investmentbank investerar i Bioendev

Daiwa Securities Group, Japans näst största investmentbank, har genom sitt dotterbolag Daiwa Energy and Infrastructure Co. Ltd. förvärvat 40 procent av aktierna i Bioendev.

Förvärvet är ett viktigt steg för Bioendevs expansionsplaner. Företaget innovativa torrefieringsteknik för produktion av biokol (svartpellets) passar bra för den japanska investmentbankens portfölj av förnybara energikällor. Banken startade sitt nya dotterbolag med fokus på förnybar energiteknik så sent som i oktober i år. Dess portfölj av innovativa investeringar i förnybar energi växer snabbt och spelar en central roll i Japans mål att minska sitt beroende av kärnkraft och fossila energikällor. Bioenergiteknik är ett strategiskt intresseområde. Nya investeringar i Sydostasien inkluderar ett pelletsprojekt i Vietnam som har potential att dra nytta av Bioendevs teknik. 

För Bioendev kommer investeringen vid en kritisk tidpunkt då företaget förbereder sig för internationell expansion och etableringar av nya projekt i Kina, Indien och på västkusten i USA, vilket kräver mer bemanning. Dessutom uppgraderar Bioendev sin produktionsanläggning i Umeå till företagets fjärde generation av torrefieringsteknologi.

- Det här är en ny viktig milstolpe för Bioendev eftersom det gör det möjligt för oss att ta nästa nödvändiga steg mot att erbjuda och tillverka en biokol som kan ersätta fossilkol på global nivå. Som den senaste IPCC-rapportens slutsats visar måste vi göra mer och agera snabbare för att undvika katastrofala klimatförändringar. Bioenergi spelar en central roll i energiövergången. Vi är därför starkt engagerade i vårt uppdrag att driva gränserna för modern bioenergiteknik, säger Johan Berggren, VD för Bioendev.

Förutom Daiwa Energy and Infrastructure Co. Ltd. ägs Bioendev av det kommunala bolaget Umeå Energi samt bolagets grundare.

Text och bild: Bioendev

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.