Klimatsmart kvalitet skapar efterfrågan

Edvardssons i Bredbyn AB står lika stadigt som sina storsäljande stolar. Med verksamhetens tre ben, emballage, eventgolv och möbler för offentlig miljö, har företaget en unik position på marknaden. Slitstarka kvalitetsprodukter i trä och noll spill ger en hållbar tillverkning som uppskattas av kunderna.

– Trä är ett underbart material, både att jobba med och att ha omkring sig, säger Ann Strandberg, vd på Edvardssons. Och så doftar det så gott! Alla som kommer till vårt snickeri säger det.

Flygbild på Edvardssons i Bredbyns anläggning
Edvardssons anläggning i Bredbyn, några mil utanför Örnsköldsvik.

Snickerifabriken i Bredbyn ligger några mil utanför Örnsköldsvik och har 14 anställda. Familjeföretaget tillverkar specialbyggda emballage i plywood för både riktigt tunga saker, som motorer, och riktigt långa, som isolanter. De erbjuder unika modullösningar för täckgolv till evenemang och den egna möbelserien för offentlig miljö är mycket uppskattad. Korta ledtider, skräddarsydda lösningar, flexibla system och slitstarka stolar med lång garanti har gett företaget en unik position på marknaden. Alla produkter tillverkas i trä, ett förnybart material som kunderna efterfrågar. Men vägen framåt har inte varit spikrak.

– Edvardssons startade 1947, då som sågverk, berättar Ann. På sjuttiotalet började vi tillverka emballage åt industrin. En kund stod för en stor del av omsättningen, vilket gjorde oss väldigt sårbara. Vi ville ta fram en egen produkt där vi själva kunde styra mer.


Edvardssons tillverkar riktigt stora emballage för tunga saker.

Varmt om fötterna

När en förfrågan kom om att bygga ett tillfälligt golv i den stora ishallen, hittade företaget utvecklingsmöjligheten man letat efter. Samma plywood som transportlådorna byggdes av kunde användas till flexibla arenagolv. Serien Crescendo System såg dagens ljus.

– Crescendo betyder öka, säger Ann. Våra blocklösningar kan byggas ut till hur stora golv som helst.

Ishallar nyttjas hårt och det krävs snabba omställningar från exempelvis konsert till hockeyträning. Golvsystemen går snabbt att foga samman och ta isär. De består av delar som en person ensam orkar lyfta. Golven går att få isolerade.

– När de läggs ovanpå is vill man ju slippa frysa om fötterna, säger Ann.

Isen i en hockeyrink täcks med isolerat arenagolv
Här läggs ett isolerat eventgolv ovanpå isen.

Bord och stolar tillkom

Affärerna tog fart och när Edvardssons skulle bygga ut sina personalutrymmen föddes idén att använda tekniken i golvplattorna även till bord.

– Våra fiffiga skivsystem gör att borden kan fogas ihop utan irriterande glipor, berättar Ann. De kan också anpassas efter en mängd olika behov. Ena dagen ska det dukas långbord, andra dagen vill gästerna mötas runt mindre, runda bord. Det finns alla möjligheter. Tillverkning av stapelbara trästolar med tio års garanti följde snart.

Bord och stolar från Edvardssons tål tuffa tag. Företaget har bland annat levererat till flera högstadieskolor, det yttersta testet. När en skola senare skulle bygga nytt ville personalen behålla de slitstarka möblerna. Företaget tog in och renoverade möblerna, för fortsatt användning av tonåringarna. Huvudsakliga möbelkunder är dock konferensanläggningar, restauranger och församlingar.


Olle Edvardsson demonstrerar hur starka stolarna är.

Det finns flera smarta tillbehör till stolarna. Till exempel går de att koppla ihop i sammanhängande rader och har byglar för upphängning, något som underlättar vid städning. Vid förvaring bildar stolarna raka staplar som inte riskerar att tippa omkull.

– Säkerhetsaspekten är viktig, säger Ann.

Kvalitet och noll spill

Det blir allt mer avgörande för miljömedvetna kunder var saker kommer ifrån.

– Många företag utger sig för att sälja svenskt, men tillverkningen sker utomlands, säger Ann. All vår produktion görs här i Bredbyn. Vi ligger helt rätt i tiden.

Det viktigaste miljöskälet att välja Edvardssons är ändå den höga kvaliteten. Produkterna håller länge och går utmärkt att renovera, för fortsätt användning i många år.

– En stol som använts i tio till tjugo år kan efter uppfräschning användas i minst tio år till, säger Ann.

– Inget material går till spillo i vår produktion, fortsätter hon. Överblivna bitar från lådorna skarvas ihop och blir till nya skivor. Material som inte går att använda till lådor, golv eller möbler tuggas till flis som värmer våra lokaler.

Överblivna delar skarvas för att minimera spill.
Här skarvas det med överblivna delar. Materialet utnyttjas maximalt och inget går till spillo.

Ständig utveckling

Nya, smarta lösningar och funktioner tas fram kontinuerligt.

– Säljarna snappar upp behoven vid sina kundbesök, berättar Ann. Nya idéer kommer också fram i tillverkningen. Våra kreativa snickare, CNC-operatörer och all övrig personal jobbar tillsammans för att företaget hela tiden ska utvecklas.

Företaget klarade pandemiåren bra, tack vare en fortsatt stark efterfrågan på emballage. På möbelsidan var det svårare eftersom kundbesök och mässor inte kunde genomföras. Nu oroar istället materialbrist och höga priser, en följd av säkerhetsläget i omvärlden. Ann Strandberg väljer att fokusera på det positiva.

– 2022 ser jättebra ut, orderboken är full. Vi är på rätt väg och har en mycket kompetent personal som trivs på jobbet, säger hon. Jag är hoppfull om framtiden.

Året fick också en finfin start när Ann gick till final i utmärkelsen som Årets Cleantechprofil som utses av North Sweden Cleantech. Ett tydligt bevis på att de positionerat sig och levererar hållbara lösningar i trä.


Klicka här för att se när ett isolerat eventgolv läggs i Fjällräven Center 2012. På en timme och 45 minuter var golvet på plats.

Klicka här för att läsa mer om Edvardssons i Bredbyn!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.