Klimatsmarta startups tävlade inför investerare

Startup-bolaget Smart Climate vann pitchtävlingen på Grand Hôtel när North Sweden Cleantech bjöd in till en dag om smarta lösningar för hållbar tillväxt.

Att Västerbotten och Örnsköldsvik har lovande nya startup-bolag inom grön teknik märktes tydligt vid den pitchtävling som anordnades på Grand Hôtel i samband med årets Västerbottensveckor i Stockholm.

Åtta bolag från norra regionen fick möjlighet att presentera sina affärsidéer inför ett 60-tal inbjudna investerare och företagare. Bredden på affärsidéerna var mycket stor, allt från uthyrning av lägenheter till underkläder av skogsråvara och nya ekologiska drivmedel.

Efter publikens omröstning korades Smart Climate till vinnare. Det är ett företag som tagit fram en klimatsmart lösning för parkerade flygplan så att de kan hålla rätt temperatur i kabinutrymmen. Lösningen bygger på att ta tillvara det vattenburna system för uppvärmning eller nedkylning (fjärrvärmesystem) som antingen är egenproducerat eller anslutet till ett stadsnät.

Lösningen har sålts till flygplatserna i Luleå och Ängelholm, berättade en av grundarna, Thomas Gustafsson, som fick ta emot diplom och 10 000 kronor i pris för bästa affärsidé och pitch.

Knyta kontakt

Vid sidan av pitchtävlingen är ett av dagens huvudmål att ge bolag och investerare en möjlighet att knyta kontakt.

Dagen ger tillfälle att lyfta fram starka innovationer och affärsidéer som finns i norra regionen kring klimatsmarta företag. Nya startup-bolag träffar här väletablerade större företag och inte minst investerare som vill veta mer om hållbara gröna företag från norr.

För det är just klimatsmart och hållbart som är ledorden för North Sweden Cleantech och de just nu 81 företag som organisationen samarbetar med.

– Grön teknik, ren energi och hållbara lösningar är dagens fokus, berättar Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Planer för batterifabriken

Bland inbjudna talare fanns Emad Zad, marknadsansvarig på Northvolt, som berättade om planerna på den nya batterifabrik i Skellefteå som företaget ska bygga.

– Igår kunde vi meddela att vi tagit in finansiering på 147 miljoner från Energimyndigheten, och förra veckan berättade vi att Scania går in med 100 miljoner, förklarade en nöjd Emad Zand.

Eftersom fokus för dagen låg på klimatsmart utveckling ägnade han en stor del av tiden åt att förklara hur Northvolt ser på ren energi, hållbarhet och flödet av råvaror in till produktionen.

– Kobolt är en av råvarorna vi kommer att behöva. Vi ser gärna att fler försöker bryta det i Norden men vi har också skickat ett team till Kongo för att undersöka tillgången där. Men om vi inte kommer att kunna köpa kobolt på ett etiskt försvarbart sätt, kommer vi inte köpa från Kongo. Men vår förhoppning är att vi kan hitta partners som gör att vi kan göra nytta, säger Emad Zand.

Många talare

Bland talarna fanns även Ann-Christine Schmidt Från Node Pole och Skellefteå Kraft, Anders Torell från byggföretaget NCC Sustainability samt Susanne W Lindström som gav en inblick i hur teknikbolaget Limes Audio från Umeå växte under tio år för att i början av 2017 köpas upp av Google. En berättelse som deltagarna var mycket intresserade av att få lyssna till.

Dagen avslutades med en Västerbottensmiddag som introducerades av Västerbottens egen matambassadör Ella Nilsson med några tips och råd om hur Västerbottensbuffén skulle avsmakas.

 

Text och bild: Mikael Hansson, infotech.se
På bild: Åsa Svanberg, ABI, med dagens vinnare Thomas Gustafsson, Smart Climate, dagens moderator Linus Stark samt Peter Hedman, Projektledare North Sweden Cleantech. 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.