Kommersialisering diskuteras i Almedalen

En viktig fråga i Almedalen är vad som behöver göras för att driva på utvecklingen av ren energi och hur kommersialisering av goda idéer kan öka. Vi hade därför en samtalspanel på plats med politiker, företrädare för industri och branschaktörer.

I panelen deltog Charlotte Lejon, chef för kommersialisering och företagande, Energimyndigheten, Olle Dierks, ansvarig globala utmaningar och internationella relationer, SISP, Helena Sjögren, ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna, samt Robert Winroth, landstingsråd (Mp).

– Vi måste samverka och bygga kunskap tillsammans. Vi måste också jobba med att ta bort risker i samband med investeringar i innovation i ny teknik. Kanske hitta annat kapital, sade Charlotte Lejon, Energimyndigheten.

Området cleantech, som omfattar grön teknik och ren energi, är ett nytt begrepp för många men det står för nya affärer och tillväxt som bygger på miljöhänsyn och klimatsmarta produkter och tjänster. Förutsättningarna för att norra Sverige ska kunna leda utvecklingen inom detta område är stora, menade flera av seminariedeltagarna.

Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech, betonade att verksamheten kommit igång mycket starkt efter bara något år.

– Det strömmar in nya bolag hela tiden. Vi jobbar med 75 bolag i Sverige. Räknar vi in Finland jobbar vi med upp till 150 bolag.

 

Text: Mikael Hansson   Bild: Patrick Trägårdh

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.