Kvinnor i styrelsen ger högre vinst

Fler kvinnor till teknikbranschen kan ge företagen ökad lönsamhet. Det var en av lärdomarna från Women with impact, konferens anordnad av Cleaner Growth som lockade närmare 100 personer.

Cleaner Growth är en satsning som drivs av Uminova Innovation och syftar till att få fler företag inom miljö- och energiteknikbranschen. Satsningen trycker också hårt på att öppna fler möjligheter för kvinnor att ta en position inom teknikområdet och uppmuntra kvinnor att bli entreprenörer.

Under rubriken Women with impact kommer därför Cleaner Growth att bjuda in till temadagar och möten för att lyfta frågan. Ett första möte hölls i veckan i Skellefteå Science City som lockade närmare 100 deltagare från Örnsköldsvik i söder och norrut samt även Finland.

Snedfördelning

Tove Dahlgren från stiftelsen Allbright var en av föreläsarna som väckte känslor. Hon visade på den snedfördelning som finns mellan kvinnor och män i näringslivets ledningsgrupper.

– Grattis, Anders! utbrast Tove Dahlgren och berättade att just Anders är det vanligaste namnet inom företagens ledningar.

– Anders rekryterar en Anders som rekryterar ytterligare en Anders. På så sätt får svenskt näringsliv sitt eget lilla Anders-kretslopp. Superfiffigt, sade Tove Dahlgren och konstaterade samtidigt att först på plats 17 kommer ett kvinnonamn.

Jämställdhet ger lönsamhet

Men om detta kretslopp bryts kan företag bli mer vinstgivande, menade Tove Dahlgren. Jämställdhet är lönsamt, konstaterade hon och hävdade att bolag som har kvinnor i styrelsen har högre vinst och löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs.

Ett batteri av idéer

Susanne W Lindström, ansvarig för internationell marknadsplats inom Cleaner Growth, är mycket nöjd med konferensen.

– Under konferensen har vi fått in ett batteri av idéer för hur vi kan jobba vidare.

– Det handlar mycket om att bygga förebilder, ha kreativa workshops samt att vi ska ha mod att våga driva förändringar och att vi ska sprida kunskap, fortsätter Susanne W Lindström.

Angeläget för många

Moderator för dagen var Annakarin Nyberg, internetforskare från Umeå universitet.

– Det var fantastiskt att se så många samlas. Det visar att frågorna är angelägna och aktuella! Jag slogs också av hur föreläsare och publik generöst delade med sig av erfarenheter och kunskaper, och att det gavs en hel del konkreta och konstruktiva förslag på hur techsektorn kan bli mer jämlik. Personligen tar jag mycket inspiration med mig tillbaka till min egen verksamhet, säger Annakarin Nyberg.

Vid konferensen medverkade även bland annat Helena Lindahl, riksdagspolitiker för Centerpartiet, Camilla Wagner från företaget Management by Kerstin och delägare till Klara K, samt Malin Lindberg, genusforskare från Luleå tekniska universitet.

Originalartikel på infotech.se

TEXT AV Mikael Hansson  FOTO AV Jörgen Boström  PUBLICERAD 21 Oktober 2016

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.