Linnovation bryter isen för grön el

En smart innovation som kan bli en viktig del av den gröna omställningen – världen över. Månadens företag är Skellefteåbolaget Linnovation.

Mästeruppfinnaren från Skellefteå har haft över 300 patent, byggde EM-vinnande racingbilar i Burträsk och bidrog till att minska rånen mot värdetransporter. Men 80-årige Kjell Lindskog har betydligt fler innovationer i sig – med bolaget Linnovation ska han nu lösa problemet med isbildning på vindkraftverk.

– Det är inspirerande att jobba med en ung och lovande innovatör som nyss fyllt 80 år, säger Magnus Orregård, delägare och affärsutvecklare i Linnovation.

Ny smart teknik

Tillsammans med entreprenörerna Liselott Bruse och Örjan Berglund, vd:n Lars Tarberg och grundaren Kjell Lindskog ska Magnus Orregård nu ta Linnovation från en lovande innovation till världsmarknaden. Till sin hjälp har de bland annat Skellefteå Kraft som bistår med vindkraftverk för test och utveckling av produkten.

– I vindkraftsbranschen finns stora problem med is. En stor del av vindkraftsproduktionen sker under vintern, men blir det för mycket isbeläggning skadas rotorbladen eller går inte att köra. Med vårt koncept kan värmen regleras och hålla isen borta och ett webbaserat larmsystem varnar om det finns risk för is på någon sektion av bladet, berättar Magnus Orregård.


Kjell Lindskogs innovation började med säkerhetsvätskor och ska nu förbättra vindkraftverk över hela världen.

Många användningsområden

Linnovation bygger på samma teknik som Kjell Lindskog en gång tog fram för att skapa säkerhetsväskor, stickad koppartråd ingjuten i hårdkomposit. Säkerhetsväskorna blev en succé, bolaget såldes och väskan används idag i 22 länder där den har bidragit till att värdetransportrån nästan upphört. Med de enorma satsningar som görs på vindkraft i den gröna omställningen kan Linnovation bli Kjells (hittills) största och viktigaste framgång.


Användningsområdet för Kjell Lindskogs innovation bara växer. Just nu utvecklas och testas uppvärmda bårar för Försvarsmakten.

– Kjell vore ju inte Kjell om han inte redan hittat massor av ytterligare användningsområden för tekniken, det kan vara för uppvärmning av tak, till flygplan, golvvärme, badrum, bårar med inbyggd värme – potentialen är enorm. Men det är långa processer och produktutveckling kostar, nu ska vi hitta vägar att skala upp verksamheten, säger Magnus Orregård.

Viktiga samarbeten

Via samarbetet med North Sweden Cleantech fortsätter Linnovation-teamet att bygga ut sitt nätverk och får kontakt med andra företag och innovatörer som gjort en liknande resa. Finansieringen av Linnovations utveckling har så här långt kommit från Kjell Lindskog själv, Skellefteå Kraft, Energimyndigheten och Vinnova. Nu vill Linnovation ta fram ett antal enklare produkter som smarta dörrmattor, för att generera intäkter som kan finansiera vidareutvecklingen av vindkraftsprojektet. Parallellt fortsätter insamlingen av mätdata för att presentera för stora internationella investerare.

– Att ha Skellefteå Kraft med på tåget är en viktig kvalitetsstämpel och möjligheten att testa på deras anläggningar är en förutsättning för att kunna utveckla produkten. Det kommer att fortsätta i vinter, säger Magnus Orregård.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.