Luna LEC ett lysande svenskt teknikbolag

Luna LEC är Umeås senaste bidrag till listan över Sveriges hetaste unga teknikbolag sedan de vunnit en plats på 33-listan över landets unga teknikbolag.

– Det känns kul. Det var bra motstånd, jag är mycket glad, säger Christian Larsen, som utvecklare på Luna LEC.

Luna LEC utvecklar teknik för att tillverka tunna och flexibla ljuskällor som kan ha många användningsområden. Ett starkt är inom medicin där tekniken kan komma att användas vid cancerbehandlingar eller andra sjukdomar. Företaget bildades 2012 och har idag tre anställda.

– Vi utvecklar för fullt just nu så det är roligt att få komma ut ur labbet till sådana här tävlingar, säger Andreas Sandström, också han utvecklare på Luna LEC.

– Men vi håller också på att träffa kunder. Därför kunde inte vår vd vara här ikväll, han är ute på resa för att träffa kunder.

Förutom Luna LEC var det företagen Smart Video och Infobaleen som fick pitcha i regionfinalen i Umeå.

Infobaleen har tagit fram en programvara för att övervaka och förbättra marknadsföringskampanjer så att konsumenter slipper irrelevant reklam. Företaget startades 2015 och har idag fem anställda.

Smart Video har utvecklat programvara för video som bland annat kan göra e-handel med rörlig film mer effektiv. Företaget bildades 2015 och har nio anställda.

Alla tre bolag som pitchade är avknoppningar från Umeå universitet vilket innebär att de bygger sin verksamhet på forskning. Alla tre bolag som pitchade har fått affärsstöd via Uminova Innovation.

Fler kan komma med på listan
Nu får Luna LEC åka till Stockholm där de 33 vinnarna kommer att presenteras den 4 april. Där finns det också möjlighet att Smart Video, Infobaleen eller andra teknikbolag rån norra Sverige dyker upp. Den slutliga listan över de 33 bolag som ska in på listan avslöjas först då.

Tidigare företag på 33-listan
Flera företag från Västerbotten har funnits med under tidigare år på 33-listan. Biocool från Skellefteå fanns med under 2016 och de tre Umeåföretagen Content Central, Limes Audio och Algoryx Simulations har också rankats på listan över de främsta unga svenska teknikbolagen.

33-listan bygger på nomineringar av företag från hela Sverige. Juryn letar efter företag med en unik produkt eller tjänst uppbyggd kring en tydlig innovation med stor internationell potential – en innovation som har förutsättningar att förändra spelreglerna i sin bransch.
33-listan ställs samman av Affärsvärlden och Ny teknik.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

  • Är baserat på en innovation.
  • Är max sju år, dvs startat 2010 eller senare enligt Bolagsverket.
  • Ej är noterat på någon form av handelsplats.

På bilden: Andreas Sandström och Christan Larsen från Luna LEC firar att de utsetts till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.