Mångfald och jämställdhet lönar sig

Uminovas kök var fullsatt av entreprenörer, företagare och affärscoacher när Anna Stenberg, grundare till Women Executive Search, Wes, föreläste om mångfald, hur man gör för att rekrytera bredare och rätt, och varför man ska orka bry sig.

Jämställdhet är inte bara en rättvisefråga. Det bidrar också till att skapa tillväxt och utveckling. Wes, Sveriges snabbast växande chefsrekryteringsföretag, rekryterar till befattningar på ledningsnivå, mellanchefsnivå och till styrelser och de använder 100% av kompetensbasen vid sina rekryteringar.

Anna beskriver att när hon startade upp Wes var det så många som 70% av kunderna som hörde av sig och bad om hjälp att rekrytera kvinnor eftersom de var rädda. Rädda för att det skulle se ”illa ut” med så få kvinnor i ledningsgrupp och styrelse, rädda att företaget skulle få en helsida i Dagens Industri med fokus på hur o-jämställt företaget var. Numer är den siffran kanske nere på 30% av kunderna. De andra har kommit till insikt om att frågan som bör ställas är ”Vad kostar avsaknaden av mångfald redan idag?”.

Företag som misslyckas med att rekrytera kvinnor hävdar ofta att det inte finns kvinnor med rätt kompetens. Anna tar effektivt hål på den myten. Hon förklarar att avsaknad av kompetens hos kvinnor inte varit ett problem sedan 60-talet, istället är det så att kvinnor ratar vissa företag och arbetsplatser. Ofta på grund av dåligt ledarskap, att företagets värderingar inte stämmer överens med de egna, att det finns krav på att alltid vara närvarande (face-time) eller en auktoritär företagskultur. Det kan även vara en så enkel sak som att platsannonsen inte tilltalar kvinnor.

Anna berättar vidare att det vid en rekrytering ofta ställs olika krav på en sökande beroende på kön eller för den delen utländsk bakgrund. De som är i minoritet anställs framförallt baserat på om de har erfarenhet, medan de som är normen anställs på potential. Det är något som kan drabba både män och kvinnor berättar Anna och det är en av anledningarna till att HR chefer ofta är just kvinnor. Kvinnor förutsätts vara bra på HR och kan därför bedömas på sin potential medan bedömningen av männen baseras på erfarenhet. På samma sätt som en man förutsätts vara bra som säljchef och en kvinna därför måste vara mycket mer erfaren än en man för att bli tillsatt som säljchef.

För dig som är intresserad av att lära dig mer och utveckla ert jämställdhetsarbete vill vi varmt rekommendera North Sweden Cleantechs event Women with Impact som går av stapeln 4 oktober i Örnsköldsvik.

Text och bild: Maria Klintenäs

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.