Medicvent tar luftrening till nästa nivå

Grundaren Allan Lindkvist beskrevs som en radikal uppfinnare som kunde tänka utanför de givna ramarna. Efter 24 år har skötebarnet Medicvent breddat sin produktportfölj och har ett starkt grepp om den svenska marknaden för luftreningsprodukter inom vården, samtidigt som exportmarknaden växer. Under 2017 har Medicvent inlett samarbeten med distributörer i Förenade Arabemiraten och Spanien som de hoppas mycket på.

Huvudprodukten är den patenterade Dubbelmasken som används på sjukhus vid anestesi och förlossning. Syftet med Dubbelmasken är att skydda den interna arbetsmiljön och personalens hälsa genom att evakuera skadliga gaser. Medicvents evakueringssystem för rökgas är en annan stor produkt. Röken som bildas vid diatermi är farligare än cigarettrök och det andas personalen in.

– Genom evakuering med hjälp av vårt centrala fläktsystem blir luftkvalitén bättre än vid konkurrerande lösningar. Fläkten finns på en central fläktvåning vilket personalen uppskattar jättemycket eftersom ljudnivån då blir låg i operationssalen, säger Monika Vedin, vd.

Nya Karolinska Solna, Sophiahemmet och Norrlands universitetssjukhus är några av kunderna.

– Det går bra för oss och vår ambition är att fortsätta expandera. Vi tror att fler marknader öppnar sig och vi vill utöka antalet distributörer. Under 2017 har vi inlett samarbete med distributörer i Förenade Arabemiraten och Spanien som vi hoppas mycket på, säger Monika Vedin.

– Utomlands vill många kunder använda sig av engångsprodukter men Dubbelmasken är i dag en flergångsprodukt. Du kan diska och återanvända den upp till fem år vilket är bra ur miljöperspektiv. Men nu tittar vi även på engångsalternativ så att det inte ska begränsa vår marknad, förklarar hon.

Dubbelmasken har varit ett stort hjälpmedel för många födande kvinnor, BB-personal och operationspersonal.

Medicvent har distributörer i alla nordiska länder men också i så avlägsna länder som Nya Zeeland och Kanada.

Deras största marknad utanför Sverige är Holland som har likartade regler och gränsvärden för hur mycket anestesigaser som får finnas i ett rum.

– När det är tvingande regler för sjukvården är det lättare för oss att sälja in våra produkter. Då finns ett tydligt krav på arbetsmiljö och extern miljö. Island och Norge är också på gång så det vore jättekul att sälja första destruktorn till de länderna, säger Monika Vedin, vd.

Destruktorn är kopplad till Medicvents centrala fläktsystem som tar hand om lustgasen från exempelvis förlossningssalen. I destruktorn sönderdelas gasen och omvandlas till ren luft innan den leds ut ur sjukhuset.

Fakta Medicvent

Bransch: Gränslandet mellan medtech och bygg.
Historia: Grundades 1983 av uppfinnaren Allan Lindqvist. Han var länschef på nybildade Svensk bilprovning i Västerbotten 1964 och drevs av att tänka ut tillämpningar och förbättringar på sin fritid. Så småningom blev han fristående uppfinnare och tog med sig tanken om ventilationssystemet till sektorer inom sjukvården.
Anställda: Åtta.
Ägare: För två år sedan köptes Medicvent upp av Sdiptech som är ett Serendipity-bolag. Sdiptech är specialiserat på att hitta lönsamma familjeföretag i tekniska nischer.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.