Medicvent tar nya innovativa kliv i medtechbranschen

Umeåbaserade Medicvent har specialiserat sig på att leverera unika helhetslösningar för luftreningsprodukter inom vården över hela världen. Den senaste produkten - en autostartbox - tar automtiskt bort giftiga ångor i operationssalar och bygger på hög innovativ kunskap från regionen. 
- Den har fått ett odelat positivt mottagande av användarna, säger VD Erik Lindström.

I november 2017 klev Erik in på Medicvent för första gången. Med en gedigen bakgrund på säljsidan inom Astra Zeneca fanns det stora likheter till det kundsegment som han nu rör sig inom.

– Det är regionerna i Sverige som också är våra kunder på Medicvent, i övrigt så var det ganska stora konstraster att komma från storbolaget till en betydligt mindre aktör med åtta medarbetare men som ändå har kunder över hela världen. Det har varit en spännande och rolig resa så här långt, Medicvent står starkt finansiellt och är ett bolag som växer och hela tiden som tar kliv framåt både med omsättning och resultat. Potentialen är väldigt stor, säger Erik.

Samarbetar med lokala aktörer

Uppfinningsrikedomen har präglat Medicvents resa ända sedan starten 1983 när grundaren Allan Lindkvist lanserade den patenterade dubbelmasken. Medicvents produkter riktar sig uteslutande mot att förbättra vårdpersonalens hälsa och tar hand om skadliga gaser, till exempel lustgas som inte är skadlig för patienten men i långa loppet innebär en hälsofara för personal som ständigt rör sig i miljön.

– Vi har såklart konkurrens på området men vi har en helhetslösning som ingen annan kan erbjuda. Jag fick snabbt en känsla för vilken hög innovativ kunskap som präglar det här bolaget, det krävs att vi hela tiden strävar efter ständig förbättring för att ligga i framkant och tillsammans med lokala partners som levererar detaljer till våra produkter håller vi även en produktkvalitet som är i absolut världsklass. Kvalitén är särskilt viktig i vår bransch, säger Erik.

Medicvent bygger ihop färdiga lösningar och jobbar med flera lokala legotillverkare – i Skellefteå görs vissa delar till maskerna, lustgasdestruktorerna byggs i Örnsköldsvik, kablaget kommer från Bjurholm och plastdetaljer sprutas utanför Sundsvall.

– Våra ägare Sdiptech är väldigt angeläget om att vi ska fortsätta det lokala samarbetet eftersom det borgar för vår höga kvalitet. Vi har också märkt fördelar under pandemin att vi inte haft problem med leveranser, visst kommer det en del från utlandet men vi har inte varit särskilt sårbara eftersom stora delar produceras här i norra Sverige. Det gör också att vi har korta beslutsvägar och lätt att få kontakt med varandra, säger Erik.

Finns på alla sjukhus

För drygt ett år sedan lanserades vad Medicvent kallar för en autostartbox som används i operationssalar. När en kirurg opererar med en elektrisk skalpell – så kallad diatermi – så hettas kroppsvävnaden upp och då bildas rökgaser som i långa loppet är skadliga för operationspersonalen. Tekniken har funnits länge men medvetenheten om riskerna har varit låga.

– Bara senaste tio åren har det hänt mycket. Får man i sig rökgas under operation så är det som att röka flera paket cigaretter per dag och det här har man blivit mer och mer medveten om. På vissa håll ute i Europa reflekterar man inte alls över det än i dag, så man kan säga att allt är i sin början, säger Erik.

Autostartboxen känner automatiskt av när skalpellen används och det bildas rökgaser. Tillsammans med Medicvents evakueringssystem sugs rökgaserna upp i ett punktutsug precis vid skalpellen och tas sedan om hand av det centrala fläktsystem som Medicvent utvecklat. Den unika helhetslösningen finns både i Nya Zeeland som Europa och Skandinavien. I Sverige är Medicvents koncept vanligt i stort sett i varje sjukhus.

– Vi ser en jättepotential i hela vårt koncept. Sverige har alltid legat långt fram i sjukvårdsteknik och fler och fler inser att man måste tänka på arbetsmiljön. Vi jobbar till exempel med ett helt nytt sjukhus i Polen just nu som investerat i vårt fläktsystem och är i starten att börja använda vår autostartbox. Man måste vara ödmjuk inför faktumet att det kan uppstå barnsjukdomar men lanseringen av autostartboxen har gått fantastiskt bra och användarna uppskattar hela konceptet, säger Erik.

Läs mer om Medicvent här!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.