Miljöföretag vinner pitchtävling

Startup-företagen Envigas och Caicla delar på första plats i Cleaner Growths pitchtävling på Grand Hôtel i samband med Västerbottensveckorna.

På bilden syns Isac Björnström och Pontus Persson från Caicla, samt Håkan Holmberg, Envigas.

Att kunna sälja in sin affärsidé är en viktig del av varje startup-företags resa. Det handlar om att hitta kunder men också investerare som kan tänka sig gå in i företaget.

När Cleaner Growth bjuder in till pitchdag på Grand Hôtel i samband med Västerbottensveckorna bjöds fem startup-bolag in till en tävling för att göra just detta genom att pitcha sin affärsidé.

Förutom att ge företagen möjlighet att presentera sina affärsidéer så stod också ett första pris på 10 000 kronor på spel. Det visade sig bli en mycket jämn kamp som slutade i att företagen Envigas och Caicla fick dela på första priset. Något som gav upphov till stor munterhet, eftersom det endast fanns ett diplom.

– Vi får nog kopiera upp det här i två exemplar, skrattar moderatorn Anders Blomberg, som till vardags är affärscoach på Uminova Innovation.

Efterfrågat biokol
Håkan Holmberg, vd för Skellefteåföretaget Envigas, berättade om företagets affärsidé att producera biokol från skogsråvaror. Biokol är efterfrågat bland annat som jordförbättring där mark behöver renas från föroreningar. Envigas erbjuder som en första start sågverk i norra Sverige att köpa anläggningar där biokol kan tillverkas. Målet är att 2018 nå 30 miljoner i omsättning.

Återvinning i hushåll
Caicla presenterade sin tjänst för hjälp till hushåll med återvinning.

– 60 procent av alla plastförpackningar hamnar i soptunnan istället för i återvinning. Det vill vi ändra på och erbjuder oss att komma hem till hushåll och hämta upp påsar med sådant som ska återvinnas, berättar Isac Björnström på Caicla.

De övriga tre startup-bolagen i tävlingen var Spacetime, GH2 Green Hydrogen och Hello Nature.

Arrangörer för tävlingen var Cleaner Growth, Uminova Innovation, Arctic Business Incubator och Connect Sverige.

 

Text och bild: Mikael Hansson, Infotech

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.