Miljöteknikföretag i Skellefteå anställer och siktar på fördubblad omsättning

Miljöteknikföretaget Waren International i Skellefteå, som arbetar med vätskebehandling i energi- och klimattekniska system, är inne i en intensiv fas. Anders Larsson som är vd och ägare hoppas kunna utöka antalet anställda från dagens 8 till 12 innan årsskiftet.

 – Jag siktar också på att fördubbla omsättningen som legat på cirka tio miljoner kronor till år 2020, säger han.

 

Anders Larsson började sin bana som musiklärare efter att ha gått musikgymnasiet på Anderstorpskolan.

– Men efter 1,5 år insåg jag att detta inte var något för mig. Jag var mer intresserad av affärslivet, berättar Anders. 1986 startade han företaget Alon som sysslade med försäljning av hemelektronik.

– Jag var till exempel med och byggde upp konceptet med billjudtävlingar i Sverige. 1999 blev han butikschef för Expert Stormarknad i Skellefteå.

 

Vi har under åren sett alltför många exempel på system med för hög energianvändning redan som nya.

– Där stannade jag i sju år för att sedan bli säljare hos BilDahl. 2006 återvände han till att bli egen och den här gången handlade konceptet om analys, filtrering och behandling av oljor och smörjmedel.

– Eftersom vår verksamhet var inriktad på vätskebehandling började vi också få frågor om att utföra analyser av vätskor i energi- och klimattekniska system. 2011 startades Waren International som fokuserade på detta.

– Jag etablerade ett eget labb och skapade från grunden ett helt nytt koncept- Wareneffekten.

Konceptet syftar till att förbättra driftsekonomin och produktionssäkerheten genom att optimera alla typer av energimedia såsom värmebärare och kylbärare. Anders Larsson berättar att Wareneffekten är det enda konceptet för vätskebehandling av energisystem, som helt uppfyller den Svenska standarden.

– Vi tar nu på oss uppdrag som totalentreprenad kring detta där servicen också ingår. Satsningen har varit lyckad och Waren har numera kunder runt om i hela landet. Det handlar då om industrier som Sandvik, sågverk, fjärrvärmeleverantörer och fastighetsbolag.

I Skellefteå arbetar sex personer och dessutom har Waren ett kontor i Stockholm och ett nyöppnat sådant i Falun.

– I oktober får jag in en administrativ chef här i Skellefteå som kan avlasta mig så att jag kan arbeta mer med utveckling av företaget. Dessutom utökar jag med ytterligare en tekniker på kontoret i Stockholm. Utökningen av personalen kommer senare mest att ske i Stockholm där det finns stor efterfrågan på våra tjänster.

Anders presenterar flera exempel på företag som satsat på Wareneffekten och fått ett bra resultat.

– Till exempel genomförde SCA:s sågverk i Piteå, tillsammans med oss, ett större projekt 2015-2016, vilket gav dem åtta procent lägre energiförbrukning i virkestorken.

Anders Larsson menar att fastighetsbolagen redan vid ritbordet bör fokusera mer på att skapa effektiva energi- och klimattekniska system.

– Vi har under åren sett alltför många exempel på system med för hög energianvändning redan som nya. Det är även ett vanligt förekommande faktum att många system bryts ner redan efter ett par år till följd av förtida korrosion.

Att renovera och förlänga glykolens livslängd är en annan av Warens specialiteter. Här använder de en egenutvecklad produktserie.

– Dessa produkter kan spädas ända ner till 20 procent med bibehållet skydd mot bakterier och korrosion.

Anders konstaterar att behandling av vätskan i öppna kylsystem är en mer komplicerad process än andra energisystem.

– Framförallt är bakterier och då främst legionella i kombination med kalkbeläggningar det största problemet. Vi har tagit fram en multiprodukt som sköter hela behandlingen utan att biocider behöver användas, vilket är ett stort plus för miljön, avslutar han.

 

TEXT & BILD: Lars Westerlund, norran.se

PÅ BILD: Servicetekniker Sven-Olof Lindström och Anders Larsson.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.