Mötesplats som inspirerar till förändring

Women with Impact är ett initiativ som startade 2016 genom North Sweden Cleantech. Det startade som en mötesplats för att lyfta kvinnor i ledande positioner, ett forum för kvinnors entreprenörskap och företagande men också för att belysa vikten av jämställdhet som kompetensförsörjning och affärsnytta. En målsättning är att få fler engagerade att bidra till ett jämställt näringsliv.

Initiativet har nu visat sig engagera fler att vilja driva förändring både i Sverige och Finland.

Nyligen startade nätverket Brudarskap i Umeå som vill samla kvinnor för att ge råd och stöd till varandra för att skapa fler trygga kvinnor i affärslivet. Nätverket har inspirerats efter Women with impact där en av Brudarskaps grundare, Raphaela Bieber Bardt, deltog. Hon upplevde ett behov av en förlängning av Women with impact, där kvinnor kan nätverka och stötta varandra. Efter dialog med ett antal drivna kvinnor i Umeå är nätverket nu i full gång. Som grundare av Brudarskapet står även Meiju Vartiainen som är vd och grundare till bolaget Mowida.

- Det är viktigt att vi kvinnor stöttar varandra i olika lägen. Det finns så mycket vi kan lära oss av varandra bara vi har ett forum där vi kan fortsätta dela erfarenheter, säger Meiju Vartiainen.

Women with impact kommer att arrangeras i Vasa den 15 februari och det finns en förhoppning om att det skall inspirera till förändring även där.

Mötesplatsen i Vasa arrangeras av Cleantech Kvarken och Viexpo i samarbete med North Sweden Cleantech. Fokus för denna mötesplats är den praktiska nyttan av jämställdhet i arbetslivet. Triinu Varblane, internationell affärsutvecklare från Teknologicentret Merinova, har varit en stor drivkraft bakom detta.

- Merinova jobbar inom energiklustret i Vasa som sysselsätter över 10 000 personer i regionen, men det har saknats verksamhet inom klustret med betoning på jämställdhet tidigare. Women with impact i Vasa har väckt stort intresse (ca 200 anmälda deltagare), vilket visar på behovet av att prata om nyttan med jämställdhet men även att företag fått upp ögonen för frågan, berättar Triinu Varblane.

Besökarna kan se fram emot en mycket intressant dag i Vasa med talare som f.d. vice statsminister Margareta Winberg och genusfotografen Tomas Gunnarsson.

Tidigare har Women with impact gjort succé i Skellefteå och i Umeå. I oktober 2018 arrangeras mötesplatsen i Örnsköldsvik.

Initiativet skapades efter en rad rapporter som visat på hur ojämställt det är inom vissa områden. Endast 10 % av alla vd:ar inom cleantech i Sverige är kvinnor, endast ca 6 % av alla patent söks, söks av kvinnor, och kvinnors företag får betydligt mindre investeringsstöd till exempel.

- Det finns många utmaningar och förändring tar tid, men vikten av att bryta normer och arbeta för jämställdhet prioriteras högt inom North Sweden Cleantech, avslutar Susanne W Lindström, Projektledare på North Sweden Cleantech. 

 

På bilden: Camilla Wagner, moderator på Women with Impact 2017

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.