Nedräkning till första bioekonomiriksdagen

Årets viktigaste event inom bioekonomi närmar sig. 14–15 mars samlas beslutsfattare och nyckelpersoner från hela landet i Örnsköldsvik för att ta avstamp mot framtidens hållbara samhälle.

– Det är bra att eventet äntligen blir av. Jag hoppas att vi får besked kring vart Sverige står i förhållande till övriga världen, säger Susanne Wiklund Lindström, projektledare på Cleaner Growth.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Göran Persson, ordförande Europeiska tankesmedjan Think Forest och före detta statsminister, Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, Anders Fröberg, ordförande IKEM, Pia Sandvik, vd RISE, Mattias Goldmann, vd tankesmedjan FORES samt Anders Wijkman, ordförande Miljömålsberedningen är några av talarna och paneldebattörerna.

Bioekonomiriksdagen arrangeras av Cleaner Growth, Processum, Näringsdepartementet, Örnsköldsviks kommun och Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med IKEM, Vinnova och Skogsindustrierna.

– Det känns roligt och viktigt att alla aktörer kan samlas till den första bioekonomiriksdagen. Det är en bra chans att öka tydligheten kring alla möjligheter som skogen erbjuder för att ersätta fossila bränslen inom en mängd olika områden, säger Anders Wijkman.

– Vi behöver en berättelse för att informera allmänheten om skogen och hur vi kan använda den till allt från förpackningar, till textilier och smarta biobränslen, säger Andes Wijkman.

Bioekonomiriksdagen samlar en bredd av politiker, aktörer från industrin, forskningsinstitut och andra nyckelpersoner för att skapa en unik plattform.

– Det är viktigt att vi har den här bredden av människor samlade på en och samma plats. Det finns ett regelverk som vi måste förhålla oss kring i den här snabba utvecklingen och därför behövs politikerna på plats. Då inser politikerna vilka frågor som är viktigt att driva och vi får veta vad politikerna driver just nu. Samspelet är otroligt viktigt för att vi inte ska tappa fart, säger Susanne Wiklund Lindström.

Dagarna byggs upp kring tre utmaningar som bioekonomin står inför. Den första utmaningen handlar om uppskalning och testbäddar, den andra om behovet av efterfrågan på gröna produkter och den tredje om regelverk och styrmedel som påverkar bioekonomins framväxt. Vart och ett av exemplen följs upp med en diskussion i en expertpanel kring hur bioekonomin kan realiseras i Sverige.

– Jag hoppas att vi får besked kring vart Sverige står i förhållande till övriga världen och vilken roll norra Sverige har. Det är passande att Örnsköldsvik är värdort. Där finns ett jättebra samspel mellan Örnsköldsviks raffinaderiekluster, Umeå universitet och småföretagarna, säger Susanne Wiklund Lindström.

Förutom de redan nämnda talarna och paneldebattörerna kommer också bland andra Herman Sundqvist, GD Skogsstyrelsen, Sören Eriksson, Preem, Puneet Trehan, IKEA, Lars Lind, Perstorp, Lars Winter, Domsjö Fabriker, Peter Röger UPM, Peter Åslund, Vinnova och Klara Helstad, Energimyndigheten.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.