Norra Sverige - en grön tillväxtzon i världsklass

Kompetens i världsklass, stark innovationskraft och ren energi. Norra Sverige är idag en dynamisk tillväxtregion, inte minst inom området cleantech.
– Det är fantastiskt att se utvecklingen, säger Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Begreppet cleantech innefattar affärsidéer, företag, produkter och tjänster inom grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. North Sweden Cleantech är en regional innovations- och exportplattform i Västerbotten och Örnsköldsvik med målet att stärka regionen och dess företag samt utveckla marknaden för hållbar tillväxt med grön teknik och ren energi från norra Sverige.

Under de senaste tio åren har Peter Hedman sett en stor förändring när det gäller synen på hållbarhet, i norra Sverige såväl som i hela världen.

– Från att ha varit något man bara börjat prata om, är hållbara lösningar nu en konkurrens- och framgångsfaktor. Det har blivit något på allas läppar.

”Enorm utveckling”

Arbetet med North Sweden Cleantech började i liten skala redan 2013 och partnerskapet har utvecklats till att 2021 omfatta Skellefteå kommun, Umeå kommun och Örnsköldsviks kommun, Region Västerbotten, Bostaden, Vakin, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, RISE Processum, Umeå Kommunföretag, Kompetensspridning i Umeå, Skellefteå Science City, Arctic Business och Uminova Innovation. Projektet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Med åren har projekten blivit allt fler och allt större med starkt stöd i regionen.

– Vi kan visa på en långsiktighet med vårt arbete och det har varit avgörande att våra partners och finansiärer tycker att vi gör bra saker och därmed gett oss ett starkt stöd. Idag samarbetar vi med över 100 företag och organisationer. Om vi räknar med vårt samarbete med Vasa och Karleby i Finland är vi över 200 företag och organisationer. Det har varit en enorm utveckling, säger Peter.

North Sweden Cleantech har tre fokusområden: Bioekonomi, ren energi samt smarta och hållbara städer, områden som det idag sker stora investeringar inom.

– Norra Sverige är en region där det bedöms vara attraktivt att finnas och därför investeras det mycket här. Det skapar stora möjligheter för företag i regionen, säger Peter.

Bioekonomin växer i Örnsköldsvik

Helena Näsström är Cluster Manager inom North Sweden Cleantech och arbetar främst med bioekonomi i Örnsköldsvik. Det är ett område som växt sig allt starkare de senaste tio åren med bland annat företag som Liquid Wind, som gör metanol av koldioxid och vindkraft och RISE Processum som uppgraderar testmiljöer inom bioraffinaderiutveckling med stöd från regeringen som satsar 350 miljoner kronor.

– Vi behöver inte längre fråga företagen om de vill vara med i North Sweden Cleantech – de kommer till oss. Det har bara rasslat till, säger hon.

Kvinna i labbmiljö

Bild: Här på Processum i Örnsköldsvik driver man på utvecklingen för en fossilfri framtid. 
Foto: RISE Processum

I Örnsköldsvik finns också många innovationsplattformar som stödjer start-ups inom området bioekonomi.

– Vi ser att nyetableringarna i Örnsköldsvik handlar om hållbarhet och biobränslen. Det är bara gröna produkter, där man vill gå från det fossila till det fossilfria. Det är det som genererar investeringar och vi kan se hur investerare trycker in pengar i vissa av företagen.

North Sweden Cleantechs roll är att skapa mötesplatser, bland annat för de som är intresserade av bioekonomi.

– Vi är en facilitator som försöker sätta ihop rätt personer med rätt kompetens. Det tycker jag vi gör bra inom alla våra fokusområden, bland annat genom att hålla webbinarier, workshops och internationella möten, säger Helena.

Världsledande inom ren energi

Ren energi är ett annat styrkeområde för regionen tillika ett fokusområde för North Sweden Cleantech.

– Det finns en anledning till att man valde att placera Northvolts produktion i norra Sverige. Det handlar om tillgången till ren energi med väldigt konkurrenskraftiga priser, säger Sanna Orellano, Marketing Manager på North Sweden Cleantech i Skellefteå.

I Skellefteå finns en rik historia inom energiområdet, där man med Skellefteå Kraft varit med och lett utvecklingen i Sverige. I Skellefteåområdet finns också över 100 års erfarenhet av gruvdrift där Boliden har världsledande kompetens inom återvinning av metaller.

– Det tar vi fasta på inom North Sweden Cleantech. Vi samlar aktörerna och paketerar möjligheterna i regionen.

Sanna kallar hållbar utveckling för ”världens mest aktuella fråga”.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med frågor som rör hållbar utveckling. I uppstarten av North Sweden Cleantech var kännedomen om detta och vad begreppet cleantech innefattar rätt låg. Idag är det är en självklarhet att jobba med hållbara lösningar och hållbar utveckling på alla nivåer, för att ett företag ska vara konkurrenskraftigt, säger hon.

 

Bild: En av North Sweden Cleantechs styrkor är att man samlar aktörerna på en och samma plattform.

Smarta och hållbara städer

Arbetet med smarta och hållbara städer är ett tredje fokusområde. North Sweden Cleantech ingår i plattformen Smart City Sweden som är en nationell export- och investeringsplattform där exempel på smarta och hållbara stadslösningar visas upp och demonstreras för resten av världen. North Sweden Cleantech representerar hela norra Sverige i den plattformen. Dessutom pågår det projekt kring klimatneutrala städer bland annat i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå.

Sara Kulturhus i SkellefteåSara Kulturhus i Skellefteå

Bild: Sara kulturhus i Skellefteå – ett hållbart och klimatsmart hus, byggt i trä från regionen. 
Illustration: White Arkitekter

Nina Rismalm är Internationell affärsutvecklare inom North Sweden Cleantech.

– Vi jobbar med små och medelstora företag från regionen inom de områden som utländska intressenter är intresserade av. Det kan vara ett utländskt avfallsbolag eller energibolag som vill titta på hur vi jobbar med energiteknik i Sverige. Då kan vi främja försäljningen av svensk miljöteknik, säger hon.

Framtiden ser alltså minst sagt ljus ut i regionen när det gäller cleantech. Samverkan är nyckeln för fortsatt utveckling, menar Sanna Orellano sammanfattningsvis.

– Det viktiga är att vi fortsätter samverka och synas tillsammans. I den här regionen är vi alldeles för små som enskilda aktörer för att synas och skapa värde på egen hand. Samverkan skapar fler affärer i regionen och är grunden i allt vi på North Sweden Cleantech gör.

Projektet North Sweden Cleantech - framtidens klimatsmarta innovationsplats finansieras av Region Västerbotten, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Umeå kommun, Örnsköldsviks kommun, Vakin, Bostaden, Umeå Kommunföretag och Europeiska Unionens regionala utvecklingsfond.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.