Ny internationell mötesplats i Skellefteå

Grön teknik och ren energi är avgörande faktorer för världens förmåga att hantera klimatförändringar. Sverige ligger i framkant inom dessa områden tack vare en högutbildad befolkning, högprofilerade universitet och hög kompetens inom innovation och materialåtervinning. På senare år har blickarna riktats mot norra delen av landet som med sina platsbundna tillgångar blivit något av en tillväxtplats för just dessa områden. I juni stärks den positionen ytterligare då den internationella konferensen Energy ConFusion anordnas i Skellefteå.

Det var när Facebook etablerade sitt första datacenter utanför USA i Luleå 2011 som omvärlden började få upp ögonen för möjligheterna i norra Sverige. För Facebooks del var det den naturliga kylan som håller nere energinivåerna, tillgången till förnybar energi genom vattenkraft, låga energipriser och närheten till ett universitet med tillgång till världsledande forskning som fällde avgörandet för placeringen.

Företaget Northvolt beslutade 2017 att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå – en etablering som på alla sätt bidrar till ytterligare en pusselbit i det hållbara ekosystem som regionen erbjuder och som kommer att vara enormt viktig för det globala elektrifieringsarbete som pågår. Valet föll på Skellefteå på grund av regionens förnybara energiproduktion till de lägsta priserna i Europa. Andra avgörande faktorer är tillgången till metaller, regionens världsledande metallåtervinning och en gruvnäring som driver arbetet med hållbarhetsutveckling framåt. Digitala lösningar, AI och den stora satsningen på 5G testbäddsutvecklingen i Umeå var ytterligare bevis för regionens innovationskraft.

Tillsammans arrangerar nu North Sweden Cleantech, ABB, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, RISE, Boliden, Energimyndigheten och Northvolt den internationella energikonferensen Energy ConFusion som går av stapeln för första gången i Skellefteå mellan den 3 och 5 juni. Konferensen ska ses som en global mötesplats som blandar konferens, utställning, event och matchmakingmöjligheter med fokus på att skapa nya affärer och samarbeten i norra Sverige.

Energy ConFusion samlar organisationer, industri, nya spännande startups och personer som är intresserade av och engagerade i de aktuella frågorna kring ren energi och hållbar tillväxt. Stort fokus kommer att ligga på diskussioner kring elektrifiering, energiförvaring och smarta energilösningar.

- Konferensen är en viktig insats för att på allvar positionera såväl Sverige som de norra delarna globalt när det gäller att utveckla hållbara lösningar för framtiden. Sverige har så mycket kunskap, erfarenhet och innovationskraft och det ska spridas globalt, säger Susanne W Lindström, projektledare för innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech.

Även små och medelstora företag har fått upp ögonen för potentialen i landets nordligare delar. Och de finns representerade i stort sett alla branscher – från tjänster och produkter till forskning och innovation. Och det handlar långt ifrån bara om tillgången på ren energi, även om den är viktig.

- Att just norra Sverige stärkt sin position inom dessa områden handlar inte bara om kompetens och naturtillgångar. En lika viktig faktor för framgång är förmågan till samarbete mellan exempelvis näringsliv och akademi. Det öppnar dörrar till utveckling och nya innovationer samtidigt som det sprider kunskap och erfarenhet till fler. Det ger utvecklingen större muskler, Susanne W Lindström.

Läs mer och boka din plats här

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.   • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.